Preskoči na glavni sadržaj

Usporedba poslovanja poduzetnika sa sjedištem u županijskim središtima u 2020. godini

Udio poduzetnika koji su registrirani u gradovima – županijskim središtima najveći je u neto dobiti - 75,2%

Udio poduzetnika koji su registrirani u gradovima – županijskim središtima, u broju poduzetnika u RH je 59,4%, u broju zaposlenih 63,7%, u ukupnim prihodima 71%, u dobiti razdoblja 71,4% i u gubitku razdoblja 68,3%. Broj poduzetnika, broj zaposlenih, ukupan prihod te neto dobit promatrano po gradovima – sjedištima županija, očekivano je najveći u gradu Zagrebu koji je ujedno i županija. Iza Zagreba, po brojnosti poduzetnika, zaposlenih i ostvarenim ukupnim prihodima, slijede Split i Rijeka.

Od 21 grada – županijskog središta, poduzetnici u njih 18 ostvarili su neto dobit, dok su poduzetnici sa sjedištem u Šibeniku (172 milijuna kuna), Zadru (191,1 milijun kuna) i Dubrovniku (533,2 milijuna kuna) ostvarili negativan financijski rezultat – gubitak. Prema kriteriju neto dobiti u 2020. godini, najuspješniji su poduzetnici Zagreba (12,2 milijarde kuna), Osijeka (669,6 milijuna kuna) i Varaždina (571,7 milijuna kuna).

Navedeni prikaz polarizacije hrvatskih poduzetnika i broja zaposlenih ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta. Poznato je da su sjedišta velikih javnih državnih tvrtki te velikih trgovačkih lanaca većinom u Zagrebu te se njihovi financijski rezultati i broj zaposlenih evidentiraju na razini sjedišta, a ne i u drugim gradovima i općinama u kojima se također obavlja manji ili veći dio njihovih poslovnih aktivnosti.

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.

Cijeli tekst: Usporedba poslovanja poduzetnika sa sjedištem u županijskim središtima u 2020. godini

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.