Preskoči na glavni sadržaj

Usporedba rezultata poduzetnika sa sjedištem u jednom od pet pametnih gradova - Bjelovaru, Poreču, Puli, Rijeci i Vrgorcu

Na području navedenih gradova, u 2017. godini bilo je ukupno 9540 poduzetnika, koji su imali 61 924 zaposlena.

U posljednjih pedesetak godina razvoja koncepta pametnih gradova, u svijetu je oko osam tisuća gradova „pretvoreno“ u pametne gradove. Nizozemska je vodeća europska zemlja po broju pametnih gradova. Za 2018. godinu pametnim gradovima u Hrvatskoj proglašeni su: Bjelovar, Poreč, Pula, Rijeka i Vrgorac. Na području navedenih gradova, u 2017. godini bilo je ukupno 9540 poduzetnika, koji su imali 61 924 zaposlena. Od navedenoga broja, najviše je poduzetnika sa sjedištem na području Rijeke (4568), a najmanji je broj poduzetnika na području Vrgorca (80). Najveći rast ukupnih prihoda ostvarili su poduzetnici sa sjedištem u Puli (25,2 %). Slijede poduzetnici Poreča (15,7 %) i Rijeke (9,2 %), a najmanji su rast prihoda ostvarili poduzetnici Vrgorca (0,5 %). U četiri od pet pametnih gradova poduzetnici su iskazali pozitivan konsolidirani financijski rezultat, a najveći je ostvaren u Rijeci (817 milijuna kuna), jedino je Pula iskazala negativan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 1,6 milijarde kuna. Na ovaj rezultat poduzetnika Pule, najveći je utjecaj imao ULJANIK Brodogradilište d.d., koji je iskazao gubitak u iznosu od 1,2 milijarde kuna. Najviša prosječna mjesečna neto plaća obračunana je zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Poreču (5.864 kuna), a najniža kod poduzetnika sa sjedištem u Bjelovaru (4.106 kune).

Prema produktivnosti (prihodu po zaposlenom), prvi su poduzetnici sa sjedištem u Vrgorcu s 819 tisuće kuna, a slijede ih poduzetnici Rijeke sa 667 tisuća kuna, Pule sa 628 tisuća kuna, Poreča sa 609 tisuća kuna, dok je kod poduzetnika Bjelovara produktivnost bila najmanja i iznosila je 530 tisuća kuna po zaposlenom. Za usporedbu, produktivnost rada mjerena prihodom po zaposlenom u 2017. godini na razini RH je iznosila 768 tisuća kuna. Najveću produktivnost rada, mjerenu prihodom po zaposlenom, ostvarili su poduzetnici sa sjedištem u Vrgorcu (819 tisuća kuna). Poduzetnici Poreča iskazali su najveću produktivnost rada mjerenu dobitkom razdoblja po zaposlenom (53 tisuće kuna), dok su poduzetnici Bjelovara imali najbolju financijsku stabilnost, mjerenu koeficijentom financijske stabilnosti (0,98 %). Ukupno ostvarena novostvorena vrijednost poduzetnika u svih pet pametnih gradova u 2017. godini iznosi 10,1 milijardu kuna što je udio od 5,8 % u odnosu na ostvarenu novostvorenu vrijednost svih poduzetnika u RH (173,9 milijardi kuna).

Cijeli tekst: Usporedba financijskih rezultata poduzetnika sa sjedištem u pet pametnih gradova

Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr za besplatan uvid je 30 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.