Preskoči na glavni sadržaj

Usporedba rezultata poduzetnika sa sjedištem u pet pametnih gradova - Karlovcu, Koprivnici, Makarskoj, Splitu i Poreču

U posljednjih pedesetak godina razvoja koncepta pametnih gradova, u svijetu je oko osam tisuća gradova "pretvoreno" u pametne gradove.

Nizozemska je vodeća europska zemlja po broju pametnih gradova. Za 2017. godinu, pametnim gradovima u Hrvatskoj proglašeni su: Karlovac, Koprivnica (drugi puta, prvi puta 2015.), Makarska, Split i Poreč. Na području navedenih gradova, u 2016. godini bio je ukupno 10 201 poduzetnik. Riječ je o poduzetnicima koji su sastavili i u Registar godišnjih financijskih izvještaja podnijeli točan i potpun godišnji financijski izvještaj za 2016. godinu. Od navedenoga broja, najviše je poduzetnika na području Splita (6676), a najmanji je broj poduzetnika na području Makarske (530). Poduzetnici u svih pet pametnih gradova iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat, a najveći je ostvaren u Karlovcu (582 milijuna kuna), dok su najmanju neto dobit ostvarili poduzetnici sa sjedištem u Makarskoj 38,5 milijuna kuna.

Prema produktivnosti (prihodu po zaposlenom), prvi su poduzetnici sa sjedištem u Karlovcu sa 623 tisuće kuna, a slijede ih poduzetnici Koprivnice sa 615 tisuću kuna, Poreča sa 614 tisuća kuna, Splita s 589 tisuća kuna dok je kod poduzetnika Makarske produktivnost bila najmanja i iznosila je 489 tisuća kuna po zaposlenom. Za usporedbu, produktivnost rada mjerena prihodom po zaposlenom u 2016. godini, na razini RH je iznosila 742 tisuće kuna. Poduzetnici Poreča iskazali su najveću produktivnost rada mjerenu dobitkom razdoblja po zaposlenom (63 tisuće kuna), dok su poduzetnici Koprivnice imali najbolju financijsku stabilnost, mjerenu koeficijentom financijske stabilnosti (0,82 %).

Prema pokazatelju ekonomičnosti ukupnog poslovanja poduzetnici Karlovca iskazali su veću vrijednosti u odnosu na ostale pametne gradove (112,85 %), a vrijedi istaknuti da je i ekonomičnost ukupnog poslovanja svih pametnih gradova izuzev grada Splita bolja u odnosu na ekonomičnost poslovanja poduzetnika na razini RH (105,16 %). U razdoblju od 2011. do 2016. godine poduzetnici sa sjedištem u Splitu ostvarili su u 2016. godini najmanju novostvorenu vrijednost, u iznosu od 5,5 milijardi kuna, što je među pet pametnih gradova najveća novostvorena vrijednost. Ukupno ostvarena novostvorena vrijednost poduzetnika u svih pet pametnih gradova u 2016. godini iznosi 11,7 milijardi kuna što je udio od 6,7 % u odnosu na ostvarenu novostvorenu vrijednost svih poduzetnika u RH (173,5 milijardi kuna). Najviša prosječna mjesečna neto plaća obračunana je zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Koprivnici (5.757 kuna).

Cijeli tekst: Usporedba rezultata poduzetnika u 2016. u pet pametnih gradova u RH

Vezani članak: Usporedba rezultata poduzetnika sa sjedištem u pet pametnih gradova – Zagrebu, Puli, Umagu, Labinu i Ivancu
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.