Preskoči na glavni sadržaj

Usporedba rezultata poslovanja poduzetnika u 2017. godini, po županijama

Prema rezultatima poduzetnika u 2017. godini, promatrano na razini županija, gospodarsku sliku Hrvatske i dalje karakterizira velika razlika u razvijenosti pojedinih regija – županija, što potkrepljuju podaci prezentirani u dokumentu u prilogu. Izneseni prikaz ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta i određene županije.

Vrijedi istaknuti da su od 21,9 milijardi kuna neto dobiti, 80,2 % ostvarili poduzetnici u četiri županije: Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, u kojima sjedište ima 71 241 poduzetnik (59,3 %). Poduzetnici čije je sjedište u županiji Grad Zagreb, prvorangirani su po svim prezentiranim kriterijima (broju poduzetnika i zaposlenih, ukupnom prihodu, dobiti i gubitku razdoblja te prema neto dobiti). Na drugom su mjestu po neto dobiti poduzetnici Zagrebačke županije, na trećem Splitsko-dalmatinske, a na četvrtom Primorsko-goranske županije. Najveći su skok ostvarili poduzetnici Zadarske županije, s 12. mjesta u 2016. godini, na 5. mjesto u 2017. godini i Dubrovačko-neretvanske županije, s 14. na 8. mjesto.
Poduzetnici Istarske županije u 2017. godini su iskazali neto gubitak od 309,7 milijuna kuna i po tom su kriteriju na posljednjem mjestu, dok su u 2016. godini ostvarili neto dobit, što ih je po istom kriteriju rangiralo na treće mjesto. Osnovni je razlog neto gubitak društva ULJANIK d.d. sa sjedištem u Puli. Uz poduzetnike Istarske županije i poduzetnici sa sjedištem u Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj županiji poslovali su s neto gubitkom u 2017., za razliku od 2016. godine kada su ostvarili pozitivan financijski rezultat. Poduzetnici Šibensko-kninske županije iskazali su neto dobit u 2017. godini, u odnosu na prethodnu godinu, kada su ostvarili neto gubitak.

Cijeli tekst: Usporedba rezultata poslovanja poduzetnika u 2017. godini, po županijama

Tablica: Usporedba rezultata poslovanja poduzetnika u 2017. godini, po županijama

Napomena: GFI poduzetnika za 2017. godinu dostupni su u svim Fininim poslovnicama, korištenjem WEB servisa RGFI ili se mogu naručiti na adresi e-pošte rgfi@fina.hr
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.