Preskoči na glavni sadržaj

Usporedba TOP 50 poduzetnika po ukupnom prihodu i oblicima vlasništva u 2019. godini

Najveće ukupne prihode i neto dobit ostvarilo je TOP 50 poduzetnika u privatnom vlasništvu, najviše zaposlenih bilo je kod TOP 50 poduzetnika u državnom vlasništvu, a najveća prosječna mjesečna neto plaća obračunana je zaposlenima kod TOP 50 poduzetnika u mješovitom vlasništvu.

Analiza prvih 50 poduzetnika po ukupnim prihodima u 2019. godini u svakom od oblika vlasništva (privatno, državno, zadružno i mješovito), pokazala je da su poduzetnici u privatnom vlasništvu u usporedbi s istim brojem poduzetnika u drugim oblicima vlasništva, ostvarili najveće prihode (123,7 milijardi kuna) i neto dobit (4,8 milijardi kuna). Najviše zaposlenih bilo je kod 50 poduzetnika u državnom vlasništvu (69.435), a najmanje kod poduzetnika u zadružnom vlasništvu (850). Udio 200 poduzetnika (po 50 s najvećim prihodima u 2019. godini u svakom od oblika vlasništva), u neto dobiti poduzetnika je 34,1%, u porezu na dobit 25,8%, u ukupnim prihodima 28,6%, u dobiti razdoblja 24,3%, u broju zaposlenih 18,4% i u gubitku razdoblja 6,5%. Najviša prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 7.729 kuna obračunana je zaposlenima kod 50 poduzetnika u mješovitom vlasništvu. Za usporedbu, prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika na razini RH, iznosila je 5.815 kune.

Usporedba 50 poduzetnika po ostvarenim ukupnim prihodima u 2019. godini u svakom od oblika vlasništva prema pokazateljima, pokazala je da su najveće ukupne prihode po zaposlenom ostvarili poduzetnici u privatnom vlasništvu, nešto manje od 1,9 milijuna kuna, dok je taj prosjek na razini svih poduzetnika Hrvatske 821 tisuću kuna. Za usporedbu, na razini 50 poduzetnika po ostvarenim ukupnim prihodima u 2019. godini u državnom vlasništvu taj pokazatelj iznosi 713 tisuća kuna.

Poduzetnici koji su ostvarili najveći prihod, promatrano po oblicima vlasništva su: u privatnom vlasništvu KONZUM plus d.d., PRVO PLINARSKO DRUŠTVO d.o.o. i PETROL d.o.o., u državnom HEP d.d., HEP-Proizvodnja d.o.o. i HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., u zadružnom Poljoprivredne zadruge PRVČA i NAPREDAK i Ribarska zadruga OMEGA 3 i u mješovitom INA d.d., Hrvatski Telekom d.d. i PODRAVKA d.d.

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.

Cijeli tekst: TOP 50 poduzetnika po ukupnom prihodu i oblicima vlasništva u 2019. godini

Tablica: TOP 50 poduzetnika po ukupnom prihodu i oblicima vlasništva u 2019. godini

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.