Preskoči na glavni sadržaj

Voditeljica Centra za e-Dražbe na HRT-u: Fina je provela više od 30.000 e-Dražbi s efikasnošću od 58%

U HRT-ovoj emisiji Druga strana voditeljica Centra za e-Dražbe Marija Pezelj i Željko Kardum razgovarali su o mogućnostima, procesu i uspješnosti e-Dražbe

Percepcija javnih dražbi u Hrvata puno je manje glamurozna od svjetskih uzora. Nakon stečaja ili ovrhe, vjerovnici se žele namiriti, a zaplijenjena imovina ide na dražbu. I vjerovnicima i dužnicima cilj je postići što višu cijenu u što kraćem vremenu. Prvima, da bi, u što većoj mjeri, namirili svoje potraživanje, a dužnik se nada da će nakon namirenja, možda nešto ostati i za njega, bile su uvodne riječi voditelja i urednika Željka Karduma u emisiji Druga strana.

Koliko traje sam postupak i njegovu povezanost sa sudom, objasnila je voditeljica Centra za e-Dražbe u Fini Marija Pezelj:

- Fina provodi postupak e-Dražbe od 2015. godine. Sam tijek postupka traje određeno vrijeme. Sud donosi rješenje o ovrsi ili prodaji, utvrdi se vrijednost nekretnine i tek onda spis dolazi na Finu. Treba proći par mjeseci od početka postupka. e-Dražba je isključivo pod nadležnosti suda. Odluke donosi sud, odlučuje o prodaji, uvjetima prodaje i kupcu. Fina sucu nakon završene dražbe predaje izvještaj o svim sudionicima dražbe i sud odlučuje o kupcu.

Istaknula je da broj korisnika s godinama raste, kao i broj zainteresiranih kupaca, što rezultira i većom cijenom prodane nekretnine.

marija pezelj1.jpg

Fina je do kraja ožujka 2023. godine provela više od 30.000 e-Dražbi na kojima je prodano više od 9.900 predmeta (uglavnom nekretnina). Efikasnost e-Dražbe bila je 58%, što višestruko prelazi uspješnost prodaje na usmenim javnim dražbama pred sudovima. Nekretnine često odlaze u prvom krugu, a uspješnost prodaje u stečajnim postupcima je gotovo stopostotna.

- Pokretnine i prava su prodani u sitnom broju. Prodavalo se sveukupno oko 17.000 nekretnina, a prodano je gotovo 10.000, tj. 58%. Imamo podatke da se prije, usmenom dražbom pred sudom, prodavalo oko 10% nekretnina, što je pozamašan skok. Sve skupa smo održali oko 30.000 dražbi u ovih 8 godina - dodala je Pezelj.

Na pitanje što korisnici trebaju učiniti da bi pristupili e-Dražbi, Pezelj objašnjava:

- Kako bi pristupili e-Dražbi, korisnik na web stranicama Fine treba otići na Očevidnik nekretnina i pokretnina te po filterima pronaći što ga zanima i vidjeti uvjete prodaje. Dva preduvjeta bitna za sudjelovanje u e-Dražbi su uplata jamčevine i posjedovanje digitalnog certifikata koji mogu dobiti u Fini. Digitalni certifikat služi kao elektronska potvrda (autentifikacija) korisnika. Jamčevine se uplaćuju na poseban račun kojim se može raspolagati isključivo temeljem naloga suda. Rok za uplatu jamčevine je 60 dana. Nadmetanje je u potpunosti anonimno do samog kraja kada sud objavljuje podatke o kupcu. Nije moguće saznati druge ponuditelje već samo broj. Sam proces nadmetanja traje 10 dana i ponuditelji se mogu nadmetati samo za 1, 3 ili 5 dražbenih koraka. Kada istekne 10 minuta od zadnje predane ponude, dražba je zaključena.

Cijeli intervju o e-Dražbama možete pogledati na stranicama HRTi-a.

Foto: Druga strana/HRT

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.