Preskoči na glavni sadržaj

Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama - kako doznati podatke o prestanku provedbe ovrhe radi otpisa duga?

Financijska agencija je automatski obustavila provedbu ovrhe za sve dugove prema vjerovnicima grupe I., koji su sukladno Zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama otpisani samim stupanjem zakona na snagu 21. srpnja 2018. godine.

Financijska agencija je automatski obustavila provedbu ovrhe za sve dugove prema vjerovnicima grupe I., koji su sukladno Zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama otpisani samim stupanjem zakona na snagu 21. srpnja 2018. godine.

Fina će svim vjerovnicima čije potraživanje je prestalo temeljem navedenog zakona dostaviti izvješće s podacima o kojim dugovima, ondnosno iz kojih ovršnih isprava je dug otpisan i provedba ovrhe obustavljena.

Vjerovnici su dužni, u roku od 60 dana od izvršenog otpisa, obavijestiti svoje dužnike o prestanku obveze (primjerice, ako se radi o upravnom ili sudskom postupku, ovršeniku će biti dostavljeno rješenje o obustavi, ako se radi o izvansudskoj ovrsi ovršeniku će biti poslan dopis u kojemu se o otpisu obavještava i sl.).

Svi građani koji koriste sustav e-Građani, u Osobni korisnički pretinac su dobili obavijest o deblokadi računa, ako su im računi uslijed otpisa duga i deblokirani (obavijest o deblokadi Fina uobičajeno šalje građanima uvijek kada su deblokirani, bez obzira da li je ovrha prestala zbog otpisa duga, naplate, obustave ili slično).

Građani koji koriste sustav e-Građani, na dan 1. kolovoza 2018. godine u Osobni korisnički pretinac dobit će poruku sa stanjem blokade (popis osnova za plaćanje, trajanje blokade), gdje mogu vidjeti koje ovrhe su im još uvijek aktivne, odnosno koje se provode i za koji iznos (obavijest o stanju duga Fina uobičajeno šalje blokiranim građanima svakog prvog radnog dana u mjesecu bez obzira da li je u međuvremenu bilo promjena u smislu naplate, obustave i sl.).

Svi građani koji nisu sigurni ili žele znati jesu li obuhvaćeni otpisom duga i prije nego što su obaviješteni od strane vjerovnika, mogu u poslovnicama Fine bez naknade dobiti sve podatke o otpisanom dugu, odnosno podatke o osnovi za plaćanje i vjerovniku prema kojem je otpisan dug temeljem zakona. Navedeni podaci se, zbog propisa o zaštiti osobnih podataka ne mogu distribuirati e-mailom i telefonom.

Sustav e-Građani može koristiti svaki građanin Republike Hrvatske stariji od 15 godina, koji ima OIB i posjeduje elektroničku vjerodajnicu s Liste prihvaćenih vjerodajnica. Ako građanin ne posjeduje vjerodajnicu, izdavanje elektroničke vjerodajnice (ePass i mToken) može zatražiti u poslovnicama Fine temeljem ispunjene pristupnice. Uslugama se može pristupiti putem internetskih stranica Središnjeg državnog portala ili izravno putem stranice Osobnog korisničkog pretinca. Korisničkim stranicama e-Građani može pristupiti samo registrirani korisnik.

Fina redovito dostavlja podatke o ovrhama u sustav e-Građani i građanima koji su kreirali svoj Osobni korisnički pretinac dostavlja poruke iz sustava prisilne naplate osnova za plaćanje. Više informacija o Osobnom korisničkom pretincu

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.