Preskoči na glavni sadržaj

Započela Bankovna akademija

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu započela je edukacija pod nazivom „Bankovna akademija“. Ova edukacija, koja se održava uz partnerstvo Financijske agencije, trajat će do 9. srpnja.

Akademija je namijenjena studentima završnih godina ekonomske, pravne, elektrotehničke, informacijske i matematičke struke i srodnih fakulteta, s izraženijim preferencijama za područje financija i bankarstva. Riječ je o multidisciplinaroj i besplatnoj edukaciji za sve prijavljene studente, za koje postoji mogućnost priznavanja ECTS bodova.

Cilj akademije je stvaranje i povećanje vještina i znanja iz područja bankarstva te popularizacija struke financijskih profesionalaca. U izvođenju nastave na Bankovnoj akademiji sudjelovat će iskusni profesionalci iz bankarskog i informatičkog sektora, između ostalih i Finini predavači, koji će obraditi specifične i aktualne teme iz bankarstva.

Na otvorenju Bankovne akademije, na koju se prijavilo gotovo 30 studenata, prigodni je govor održao mr. sc. Dražen Čović, predsjednik Uprave Financijske agencije, naglasivši da je Fina danas tehnološki lider i nezaobilazan partner državi, ali i pouzdani pružatelj usluga javnom i privatnom sektoru, financijskoj industriji i građanstvu. Istaknuo je i suradnju s fakultetima, visokim učilištima i lokalnom zajednicom te koncept Fininih IT razvojnih centara, kojim Fina želi zadržati mlade stručnjake u Hrvatskoj te držati korak s tehnološkim trendovima. Fina trenutno ima devet razvojnih centara - u Zaboku, Splitu, Virovitici, Bjelovaru, Kutini, Vukovaru, Osijeku, Čakovcu i Koprivnici, a uskoro se otvaraju i razvojni centri u Požegi i Rijeci.

Uvodnim se govorom nazočnima obratila i Gordana Soldo, savjetnica Uprave Financijske agencije, naglasivši da trenutno nema državne institucije koja je toliko povezana s bankama, kao što je to Fina. Finin fokus na financijsku industriju proteže se kroz svih Fininih 60 godina poslovanja, od najtradicionalnijih platno prometnih bazičnih procesa, pa do toga da je Fina pružatelj platno prometne infrastrukture i platnih shema, kao što su NKS, EuroNKS, te najnovija NKS Instant platni sustav, koja predstavlja novu eru u digitalizaciji platnog prometa u Hrvatskoj. Naime, čak 50% Fininog portfelja čine proizvodi i usluge za financijsku industriju, točnije banke.

Polaznike Bankovne akademije pozdravio je i dekan Ekonomskog fakulteta, prof. dr. sc. Jurica Pavičić te profesorica na Katedri za financije, prof. dr. sc. Anita Pavković.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.