Obavijest o prikazu broja uplatitelja jamčevine

Obavještavamo sve korisnike da je u Očevidniku nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom postupku i servisu e-Dražba omogućen prikaz trenutačnog broja uplatitelja jamčevine za dražbe u kojima je poziv na sudjelovanje objavljen nakon 27.03.2021. godine, sukladno odredbama Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i postupku provedbe prodaje nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku (NN 28/21). Prikazani podatak je informativnog karaktera. 


Obavijest o nastavku elektroničkih javnih dražbi u stečajnim postupcima

Obavještavamo sve korisnike da su prestale okolnosti temeljem kojih su odgođene elektroničke javne dražbe u stečajnim postupcima, budući da više ne postoje restrikcije u kretanju i ostvarivanju nužnih pretpostavki za sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi, kao i okolnosti koje bi pojedine ponuditelje ograničavale u sudjelovanju u elektroničkim javnim dražbama i utjecali na isto (pribavljanje digitalnih certifikata, novčanih sredstava za uplatu jamčevine i sl.).

U odgođenim postupcima objavit će se novi Pozivi na sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi pod istim uvjetima prodaje. Sve jamčevine koje su uplaćene za odgođene dražbe, bit će preknjižene na novu elektroničku javnu dražbu, osim jamčevina koje su vraćene uplatitelju jamčevine. 

Elektroničke javne dražbe u ovršnim postupcima i dalje se neće provoditi zbog odredbi Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti.

Sve daljnje promjene i obavijesti ćemo objavljivati putem web stranica Fine.

Zahvaljujemo na razumijevanju.


Izmjena načina dostave dokumentacije Fini

Obavještavamo sve korisnike servisa e-Dražba da su izmijenjeni Opći uvjeti korištenja servisa u dijelu 9.2. Dostava dokumentacije Fini. Zbog izvanrednih okolnosti te sprječavanja širenja zaraze korinavirusom, dokumentacije vezanu uz registraciju na servis e-Dražba, moguće je dostaviti i online servisom za predaju dokumentacije. O tome kako to učiniti pročitajte ovdje


Povrat jamčevina u elektroničkim dražbama odgođenim zbog epidemije koronavirusa

Obavještavamo sve korisnike servisa e-Dražba koji su uplatili jamčevine radi sudjelovanja u elektroničkim dražbama koje su odgođene zbog epidemije koronavirusa, da je sukladno uputi Ministarstva pravosuđa od 1. travnja 2020. godine moguće dobiti povrat jamčevine i to temeljem čl. 39. Pravilnika o načinu i postupku provedbe prodaje nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku.

Da bi se povrat jamčevine ostvario, potrebno je da uplatitelj jamčevine Fini dostavi Zahtjev za povrat novčanih sredstava u provedbi ovrhe na nekretninama i pokretninama (jamčevine,kupovnine) s naznačenim IBAN-om za povrat, koji pripada uplatitelju jamčevine (tj. osobi čiji je OIB naveden kao podatak P2 pri uplati jamčevine). Uz zahtjev je potrebno priložiti pripadajuću dokumentaciju te u obrazloženju naznačiti da se radi o dražbi odgođenoj zbog epidemije korona virusa.

Sve jamčevine za koje uplatitelj nije zatražio povrat bit će automatski preknjižene na novu elektroničku javnu dražbu po prestanku izvanrednih okolnosti.

Svi objavljeni Pozivi na sudjelovanje u dražbama koje su odgođene zbog epidemije koronavirusa stavljaju se izvan snage i biti će ponovno objavljeni pod istim uvjetima prodaje te će uplatitelji kojima je jamčevina vraćena biti dužni poštovati rokove za uplatu iz ponovljenih poziva na sudjelovanje, u slučaju da žele sudjelovati u dražbi.  

Obrazac zahtjeva za povrat preuzmite ovdje.


Privremena odgoda elektroničkih javnih dražbi

Obavještavamo korisnike servisa e-Dražba da se sve elektroničke javne dražbe, osim elektroničkih javnih dražbi u kojima je nadmetanje u tijeku s danom 24.03.2020. godine privremeno odgađaju temeljem obavijesti Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od 23.03.2020. godine, te Preporuka od 13. i 17.03.2020. godine, koje su donesene nastavno na mjere Vlade Republike Hrvatske za prevenciju i suzbijanje epidemije novim koronavirusom.

Elektroničke javne dražbe u kojima je nadmetanje započelo najkasnije s danom 24.03.2020. godine završit će se sukladno objavljenom Pozivu na sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi.

Svi objavljeni Pozivi na uplatu predujma za pokriće troškova prodaje i Pozivi na sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi stavljaju se izvan snage te će se po prestanku navedenih okolnosti ponovno objaviti pod istim uvjetima prodaje.

Također, sve jamčevine koje su uplaćene do današnjeg dana, bit će automatski preknjižene na novu elektroničku javnu dražbu po prestanku izvanrednih okolnosti.

Sve daljnje obavijesti i promjene ćemo objavljivati putem web stranice Fine.

Zahvaljujemo na razumijevanju. 


Tehničke nedostupnosti tijekom nadmetanja prijavljuju se putem obrazložene prijave korisnika na kontaktni centar Agencije sukladno čl. 29. Pravilnika o načinu i postupku provedbe prodaje nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku (NN 156/2014 i 1/2019). Odjel za korisnike dostupan je putem telefona 0800 0080 odnosno mail adrese info@fina.hr.

 

Arhiva objavljenih obavijesti o održavanju aplikacija Javna objava, Očevidnik nekretnina i pokretnina te Servisa e-Dražba

Arhiva obavijesti - 2022. 

Arhiva obavijesti - 2021.

Arhiva obavijesti - 2020.

Arhiva obavijesti - 2019.

Arhiva obavijesti - 2018.

Arhiva obavijesti - 2017.

Arhiva obavijesti - 2016.