Registracija u sustav PKI

 

Što moram napraviti da dobijem certifikat?

Prvi je preduvjet da je poslovni subjekt prethodno registriran u sustav PKI. Ukoliko poslovni subjekt prethodno već koristi neki certifikat, sigurno je registriran u sustavu. Postupak dobivanja DEMO aplikativnog certifikata pročitajte ovdje.

Obveznik sam fiskalizacije, a nikada nisam tražio certifikate. Što trebam napraviti za registraciju u sustav?

Postupak registracije u sustav pročitajte ovdje.

Dao sam punomoć za predaju izvještaja knjigovodstvenom servisu i tada sam predao presliku osobne iskaznice osobe ovlaštene za zastupanje, jesam li onda već registriran u sustav PKI?

Ne, u sustav PKI registrira se poslovni subjekt kojemu se izdaje neki od certifikata. U ovom slučaju certifikat glasi na knjigovodstveni servis te je taj knjigovodstveni servis registriran u PKI.

Ako vi do sada za sebe niste zatražili izdavanje certifikata to znači da niste registrirani u sustav PKI te se trebate registrirati.

Kao softverska kuća, u Hrvatskoj nemamo predstavništvo, ali imamo klijente. Da li je za registraciju u sustav PKI potrebno imati podružnicu ili predstavništvo u RH? Postoji li mogućnost da inozemne pravne osobe po nekoj drugoj proceduri dobiju DEMO certifikat? 

Za izdavanje demo aplikativnog certifikata za fiskalizaciju treba biti registrirani u PKI sustav te predati Zahtjev za izdavanje Demo aplikativnog certifikata.

Tvrtke koje nisu registrirane u Hrvatskoj moraju predati dokument koji je dokaz o registraciji poslovnog subjekta u svojoj zemlji. Isti bi trebao biti preveden na hrvatski i ovjeren od strane sudskog tumača. Uz dokumentaciju je potrebno predati i presliku putovnice osobe ovlaštene za zastupanje.

Također, u skladu s pravilima preuzimanja certifikata, potrebno je napraviti identifikaciju osobe ovlaštene za zastupanje te identifikaciju skrbnika certifikata licem u lice, što znači da bi osoba koja će biti skrbnik certifikata trebala doći u Hrvatsku preuzeti aktivacijske kodove.

Obzirom da testiranje certifikata treba napraviti Demo certifikatom koji je identičan produkcijskom, trebali bi imati OIB (osobni identifikacijski broj poslovnog subjekta), odnosno zatražiti izdavanje OIB-a u Hrvatskoj.