Preskoči na glavni sadržaj

Analitičarka Fine o predaji GFI-a na HRT-u: Poduzetnici su spremni na predaju GFI-a isključivo elektronskim putem

Danijela Burić Novak, analitičarka Centra za registre u Fini razgovarala je o predaji godišnjih financijskih izvještaja sa Željkom Kardumom u financijskim minutama HRT-ova Studija 4

U intervjuu o predaji godišnjih financijskih izvještaja, Danijela Burić Novak dala je odgovore na česta pitanja o predaji GFI-a, rokovima, prednostima točnih poslovnih informacija te planovima o skorim promjenama u pristupu web aplikaciji RGFI.

Zašto je GFI toliko važan i zašto je tolika strka i nervoza prije njegove predaje?

Godišnji financijski izvještaj odražava poslovanje određenog poslovnog subjekta u određenom razdoblju i jako je bitno njegovom sastavljanju pristupiti s posebnom pažnjom kako bi se sve provelo prema pravilima struke i zakonskim okvirima.

Pretpostavljam da je ogroman stres, koji nastaje u vrijeme zaprimanja godišnjih financijskih izvještaja, rezultat toga što u Hrvatskoj imamo specifičnu situaciju da su 99% subjekata, koji posluju na tržištu, po veličini mikro i mali poduzetnici. Oni svoje vođenje knjiga najčešće povjeravaju knjigovodstvenim servisima, a prema informacijama koje dobivamo s terena možemo zaključiti da servisi ipak ne dobivaju na vrijeme podatke i dokumentaciju potrebnu za sastavljanje godišnjih financijskih izvještaja. Ako knjigovodstveni servis u tom cijelom lancu ne dobije na vrijeme dokumentaciju, onda se taj stres definitivno jako povećava kako se bliži rok za predaju GFI-a.

Koliko su važne točne poslovne informacije i kome?

Godišnji financijski izvještaj odražava efekte poslovanja na određeni dan odnosno u određenom razdoblju i namijenjeni su vanjskim korisnicima, a onima koji znaju čitati te izvještaje su odlična polazišna točka za različite analize rizika i procjene poslovanja. Uz pomoć različitih modela može se s velikom razinom točnosti predvidjeti nastavak poslovanja u budućim razdobljima.

Npr. iako više ne postoji obveza predaje kvartalnih izvještaja (ukinuta je 2013. godine), Fina neće odbiti poduzetnika ako on za svoje potrebe, na vlastiti zahtjev želi predati kvartalni izvještaj u svrhu izrade neke analize ili kreiranja bonitetnog izvještaja. Prilikom procjene, ozbiljni kreditor ili investitor pogledat će, naravno uz to i sve javno dostupne izvještaje, jer su im dostupni kroz institut javne objave kroz više razdoblja i procijeniti poslovanje poduzetnika u tom trenutku kao i izglede za poslovanje u budućnosti.

Kako se može predati godišnji financijski izvještaj i čemu služi aplikacija RGFI?

Od same uspostave Registra godišnjih financijskih izvještaja prije 20 godina, čitav postupak je bio digitaliziran, i GFI se moglo u potpunosti predati i putem web aplikacije RGFI, odnosno elektronički.

Poduzetnik putem aplikacije RGFI može predati godišnje financijske izvještaje, a prednost je što to može raditi iz udobnosti vlastitog doma. Aplikacija je dostupna od 0-24 i ne ovisi o poslovnici ni o radnom vremenu. No za predaju GFI-a putem aplikacije, poduzetnik ili onaj tko predaje GFI, mora imati Fininu vjerodajnicu visoke razine, odnosno certifikat, i punomoć za predaju GFI-a od strane poduzetnika.

Predaje se standardni dio dokumentacije u Excel obrascu koji ima svoje ugrađene kontrole, a ostala dokumentacija u PDF-u i sve se zajedno potpisuje elektroničkim potpisom. Na taj način izbjegavaju se veliki redovi i gužve, a time i stres. Velika je prednost što korisnik odmah dobiva povratnu informaciju postoje li neke greške pa može vrlo brzo reagirati i ispraviti ih.

gfi.jpg

Postoji plan da će se cijeli proces digitalizirati?

U planu nam je vrlo brzo uvesti i ostale vjerodajnice visoke razine sigurnosti. Do kraja 2023. plan je spojiti RGFI i NIAS što će stvoriti preduvjete da se s bilo kojom vjerodajnicom visoke sigurnosti može predati GFI, što uključuje i e-osobnu iskaznicu. Za sada je moguće GFI predati isključivo certifikatom Fine. Pandemijske godine pokazale su da su poduzetnici spremni na ovaj korak tj. na predaju godišnjih financijskih izvještaja isključivo elektroničkim putem. Samo mali broj poduzetnika, manje od 1 posto, predaje GFI na papiru. Više od 50 posto korisnika GFI predaje putem web aplikacije.

Što s onima koji ne predaju GFI?

Članak 42. Zakona o računovodstvu propisuje prekršajne odredbe odnosno kazne za one poduzetnike koji propuste predati godišnji financijski izvještaj za statističke i druge potrebe do 30. travnja, i za one koji propuste predati godišnje financijske izvještaje za potrebe javne objave u roku od šest mjeseci po isteku poduzetnikove poslovne godine tj. do 30. lipnja ako je poslovna godina jednaka kalendarskoj.

Kolike su kazne?

Kazne su velike i kreću se u rasponu od 5.000 do 20.000 kuna, u protuvrijednosti u eurima, za odgovornu osobu poduzetnika, a za samog poduzetnika koji je trgovačko društvo od 10.000 do 100.000 kuna, u protuvrijednosti u eurima. No ako je poduzetnik do sada bio uredan i zbog nekog razloga ne preda GFI za neku svrhu te je to izolirani slučaj, Fina podredno primjenjuje odredbe Prekršajnog zakona i te kazne ublažava.
Bitno je istaknuti da se izvještaj za javnu objavu u može predati i nakon isteka zakonskog roka, ali za statistiku to nije moguće.
Oni koji nisu u roku predali GFI će dobiti prekršajne naloge, jer je sukladno odredbama Zakona o računovodstvu svako kašnjenje ili nepredaja izvještaja prekršaj. Obveznici javne objave izvještaj mogu predati i nakon roka, a obzirom da je to zakonska obveza, trebali bi ga predati (čak i ako su kažnjeni).

Može li tvrtka zabraniti javnu objavu podataka iz njezinog GFI?

Ne može jer je to regulirano Zakonom.

Što je s tvrtkama koje privremeno miruju?

One također imaju svoju obavezu. Ako poduzetnik ne posluje, odnosno u svojim poslovnim knjigama nema imovinu i obveze, i nema temeljem čega sastaviti godišnji financijski izvještaj dužan je dok je takvo stanje, za svaku godinu, dostavljati Izjavu o neaktivnosti, u roku za statistiku odnosno do 30. travnja. Ta izjava u potpunosti zamjenjuje izvještaj za javnu objavu i statistiku, i time poduzetnici ispunjavaju svoju obvezu, jer pod kaznenom i materijalnom odgovornošću tvrde da ne posluju i nemaju podatke pomoću kojih je izvještaj moguće sastaviti.

Kolika je količina GFI-a koje zaprimate?

Za 2021. godinu u Fini smo zaprimili preko 144.000 izvještaja, što je obrađeno i isporučeno nadležnim institucijama nakon 30. travnja.

Poruka poduzetnicima i svima onima koji su odgovorni u pravnoj osobi?

Dostupni smo u svakom trenutku i ako imate bilo kakvih nedoumica oko predaje GFI više informacija možete pronaći na stranicama Fine ili nam se obratiti telefonom ili mailom. Također, preporučujemo da podatke i dokumentaciju potrebnu za sastavljanje izvještaja prikupe na vrijeme te da se drže rokova kako bi proces predaje godišnjih financijskih izvještaja protekao što bezbolnije.

Foto: Screenshot/HRT

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.