Preskoči na glavni sadržaj

Na razini otočnih gradova i općina u 2016. godini dobit poduzetnika porasla za 143 %

Republika Hrvatska ima 1.244 otoka, od čega je stalno naseljeno 47 otoka i poluotok Pelješac, na kojima u 344 naselja živi 132 756 stanovnika, što je za 7886 više u odnosu na rezultate popisa iz 2001. godine.

Prema analizi podataka iz godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika s područja otočnih gradova i općina u 2016. godini, koja je obuhvatila 51 grad/općinu, poslovalo je 4201 poduzetnik koji su ukupno zapošljavali 20 844 radnika, što je u odnosu na prethodno poslovno razdoblje povećanje broja zaposlenih za 4,6 %. Promatrano na razini pojedinoga otoka, najveći je broj poduzetnika na najnaseljenijem otoku, otoku Krku, ukupno 766 poduzetnika. Poduzetnici otoka Krka na prvom su mjestu i prema broju zaposlenih s 4587 radnika. Iza Krka po broju poduzetnika slijedi Brač s 608 poduzetnika kod kojih je bilo zaposleno 2621 radnik.

Ukupan prihod navedene skupine poduzetnika koji je ostvaren u 2016. godini iznosio je 9,9 milijardi kuna, što je povećanje od 5,4 % u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. Najveći doprinos rezultatu dali su poduzetnici sa sjedištem u gradu Krku s 1,2 milijarde kuna (12,1 % udjela u ukupnim prihodima otočnih područja), Malom Lošinju (9,7 %) i Cresu (6,6 %). Najveći prihod među poduzetnicima sa sjedištem u Krku ostvarilo je društvo GP Krk d.d., u Malom Lošinju Jadranka hoteli d.o.o. i Cresu, Autotrans d.o.o. Prema djelatnosti poduzetnika, u 2016. godini djelatnost I – Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane bilježi najveći ukupan prihod (2,5 milijarde kuna), što predstavlja 25,3 % ukupnih prihoda svih otočnih područja. Slijede poduzetnici djelatnosti G - Trgovina na veliko i malo s 2,1 milijardi kuna ili 21,5 % ukupnih prihoda te poduzetnici djelatnosti C - prerađivačka industrija s 1,3 milijardi kuna, odnosno 12,6 % ukupnih prihoda svih gradova/općina otočnih područja. Među poduzetnicima u djelatnosti I – Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, po visini ostvarenih prihoda izdvaja se društvo Jadranka hoteli d.o.o. (Mali Lošinj). U djelatnosti G - Trgovina na veliko i malo najveći ukupni prihod ostvarilo je društvo Trgovina Krk d.d. (Malinska), a u djelatnosti C - prerađivačka industrija društvo Sardina d.o.o. (Postira).

Prema produktivnosti rada (ukupni prihod po zaposlenom), na prvom su mjestu poduzetnici otoka Paga s ukupnim prihodom po zaposlenom od 610,9 tisuća kuna, a najviše zahvaljujući prihodu po zaposlenom kod poduzetnika u gradu Novalji, koji iznosi 686,3 tisuće kuna. Prosječna mjesečna neto plaća obračunata kod poduzetnika otočnih općina i gradova u 2016. godini iznosila je 4.791 kunu, odnosno 3,0 % više u odnosu na prethodnu godinu te 6,8 % manje od iznosa prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH (5.140 kuna).

Cijeli tekst: Rezultati poduzetnika u otočnim gradovima i općinama u 2016. godini

Tablica: Rezultati poduzetnika u otočnim gradovima i općinama u 2016. godini

Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr za besplatan uvid je 45 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.