Preskoči na glavni sadržaj

Područja djelatnosti s najvećom neto dobiti poduzetnika u 2020. godini

Poduzetnici iz djelatnosti trgovine na veliko i malo te prerađivačke industrije ostvarili 70% neto dobiti svih poduzetnika RH

Poduzetnici Hrvatske, obveznici poreza na dobit, bez financijskih institucija, njih 139.009, u 2020. godini, zapošljavali su 947.874 radnika, ostvarili dobit razdoblja u iznosu od 45,9 milijardi kuna, gubitak razdoblja u iznosu od 25 milijardi kuna te iskazali neto dobit u visini od 21 milijardu kuna.

Najveća neto dobit iskazana je kod poduzetnika u trgovini na veliko i malo (G) i iznosila je 7,5 milijardi kuna (udio u neto dobiti poduzetnika RH od 35,9%). Na drugom su mjestu poduzetnici prerađivačke industrije (C) sa 7,2 milijarde kuna (udio u neto dobiti poduzetnika RH od 34,1%), a na trećem poduzetnici u djelatnosti stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (M) s 3,4 milijarde kuna neto dobiti (udio u neto dobiti poduzetnika RH od 16%).

Najuspješniji poduzetnik u djelatnosti trgovine na veliko i malo (G) u 2020. godini je društvo LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d. iz Velike Gorice s 274,8 milijuna kuna dobiti razdoblja. Slijedi ATLANTIC TRADE d.o.o. iz Zagreba s ostvarenom dobiti razdoblja u iznosu od 208,1 milijun kuna, te PEVEX d.d. iz Sesveta 199,4 milijuna kuna dobiti razdoblja.

U djelatnosti prerađivačke industrije najveću dobit razdoblja u 2020. godini u iznosu od 832,6 milijuna kuna ostvarilo je društvo PLIVA HRVATSKA d.o.o. Na drugom je mjestu HOSPIRA ZAGREB d.o.o. iz Prigorja Brdovečkog s ostvarenih 366,7 milijuna kuna dobiti razdoblja, a na trećem HS PRODUKT d.o.o. iz Karlovca s 270,9 milijuna kuna ostvarene dobiti razdoblja.

Najvišu prosječnu mjesečnu plaću obračunali su poduzetnici u djelatnosti informacija i komunikacija (J) u iznosu od 8.706 kuna, što je za 45,8% više od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika RH (5.971 kn).

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.

Cijeli članak: Područja djelatnosti s najvećom neto dobiti u 2020. godini

Tablica: Područja djelatnosti s najvećom neto dobiti u 2020. godini

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.