Preskoči na glavni sadržaj

Poduzetnici u 21 županijskom središtu imaju udio od 71% u ukupnim prihodima i 74% u neto dobiti poduzetnika u RH u 2018. godini

Udio poduzetnika koji su registrirani u gradovima, sjedištima županija, u broju poduzetnika na razini RH je 59,5%, u broju zaposlenih 63,6%, u ukupnim prihodima 71,2%, a najveći je u neto dobiti, 73,5%.

Broj poduzetnika, broj zaposlenih, ukupan prihod te neto dobit promatrano po gradovima – sjedištima županija, očekivano je najveći u Zagrebu koji je ujedno i županija. Iza poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu na drugom su mjestu poduzetnici Splita, a na trećem Rijeke. Od 21 grada - sjedišta županija, poduzetnici u njih 20 ostvarili su neto dobit, a jedino su poduzetnici sa sjedištem u Šibeniku, ostvarili negativan rezultat – gubitak u iznosu od 381,5 milijun kuna. Na negativan rezultat poduzetnika na razini Šibenika najveći utjecaj imao je TLM Aluminium d.d. u stečaju, s 404,8 milijuna kuna gubitka.

Prema kriteriju neto dobiti u 2018. godini, najuspješniji su poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu (15,9 milijardi kuna) u odnosu na poduzetnike drugih gradova – sjedišta županija, a također su prvorangirani i na razini RH. Iza njih slijede poduzetnici Splita (910,6 milijuna kuna) i Rijeke (731,5 milijuna kuna). Najveći dobitaši sa sjedištem u Zagrebu su INA d.d., s 1,3 milijarde kuna dobiti razdoblja i HRVATSKI TELEKOM d.d., s 990,7 milijuna kuna dobiti razdoblja i AUTOCESTA RIJEKA ZAGREB d.d., sa 640,2 milijuna kuna dobiti. Ostvarenom dobiti razdoblja u 2018. godini u Splitu izdvajaju se TOMMY d.o.o. sa 152,7 milijuna kuna dobiti i INTERNATIONAL EVONA d.o.o. s 41,5 milijuna kuna dobiti. Od poduzetnika sa sjedištem u Rijeci po ostvarenoj dobiti razdoblja izdvajaju se izdvajaju se PLODINE d.d., sa 146,6 milijuna kuna dobiti i JADROLINIJA, s 81,1 milijun kuna ostvarene dobiti u 2018. godini.

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju. U tijeku je promotivna akcija uz 50% popusta!


Cijeli tekst: Usporedba poslovanja poduzetnika u županijskim središtima u 2018. godini

Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr, za besplatan uvid, je 30 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.