Preskoči na glavni sadržaj

Popis poduzetnika koji nisu predali GFI za statističke i druge potrebe za 2018. godinu

Popis obveznika koji nisu dostavili godišnje financijske izvještaje za statističke i druge potrebe i/ili u svrhu javne objave.

Financijska agencija (Fina) kreirala je popis obveznika poreza na dobit koji u zakonski propisanome roku, do 30. travnja 2019., nisu predali godišnje financijske izvještaje (GFI) za statističke i druge potrebe za 2018. godinu. Popis je kreiran temeljem podataka o obveznicima poreza na dobit koji su sa stanjem na dan 31.12.2018. godine evidentirani u evidenciji Porezne uprave, a koje je Fina preuzela sukladno članku 34., stavku 7. Zakona o računovodstvu (NN br. 78/15, 134/15, 120/16 i 116/18, ZOR).

Popis poduzetnika koji nisu postupili sukladno članku 32. ZOR-a, Fina objavljuje temeljem članka 34., stavka 16. ZOR-a.

Sukladno ZOR-u, za obveznike koji nisu dostavili GFI za statističke i druge potrebe i koji ne predaju GFI i svu propisanu dokumentaciju u svrhu javne objave, propisana je novčana kazna u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 kuna, a odgovornoj osobi u iznosu od 5.000,00 do 20.000,00 kuna. Od ove godine, Fina je ovlašteni tužitelj za pokretanje prekršajnog postupka protiv poduzetnika i odgovorne osobe poduzetnika koji u roku ne dostave propisanu dokumentaciju i financijske podatke za statističke i druge potrebe i/ili radi javne objave.

Radi primjene čl. 70., st. 1., t. 3. Zakona o sudskome registru (NN br. 1/95 do 40/19), Fina je dužna obavijestiti Visoki trgovački sud o poduzetnicima koji nisu postupili sukladno čl. 30. ZOR-a i tri godine za redom u Finu nisu predali godišnji financijski izvještaj i ostalu propisanu dokumentaciju za javnu objavu. Nadležni trgovački sud, u navedenome slučaju, po službenoj dužnosti može pokrenuti postupak brisanja subjekta.

Godišnji financijski izvještaj za statističke i druge potrebe obveznici ne mogu dostaviti po isteku roka, s obzirom na svrhu njihove predaje. Pojedinačni i konsolidirani godišnji financijski izvještaj za javnu objavu obveznici mogu dostaviti i nakon isteka zakonom propisanog roka uz plaćanje naknade za dokumentaciju predanu nakon Zakonom propisanog roka, koja je propisana Pravilnikom o vrstama i visini naknada Fini za uslugu javne objave dokumentacije iz Registra godišnih financijskih izvještaja (NN, nr. 1/16),

Tablica: Popis obveznika koji nisu ispunili obveze za 2018. prema čl. 32. ZOR-a.


  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.