Preskoči na glavni sadržaj

Pregled stanja dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje građana po vjerovnicima i ročnosti te po županijama i gradovima - 30.6.2020.

30. lipnja 2020. godine, u apsolutnom broju, najviše dužnika i jednako tako najveći je iznos njihova duga, u županiji Grad Zagreb. U odnosu na ukupan broj stanovnika županije, najviše je građana koji nisu podmirili dospjele neizvršene osnove za plaćanje u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji (0,3%).

Prema odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (NN, 46/2020.), koji je na snagu stupio 18. travnja 2020. godine, propisan je zastoj provedbe ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na sve fizičke osobe, za razdoblje važenja posebnih okolnosti, uz mogućnost produljenja trajanja posebnih okolnosti za dodatna tri mjeseca.

Prema obrađenim podacima evidentiranim u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje, najveći dio duga, u iznosu od 437,7 milijuna kuna (bez kamata), odnosio se na dug građana prema građanima kao vjerovnicima. Dug građana prema cijelom financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing, factoring i osiguravajućim društvima te tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje) iznosio je 9,4 milijuna kuna (bez kamata), što je udio od 1,1%.

Analiza podataka o dospjelim neizvršenim osnovama za plaćanje građana, koje je obradila Fina, pokazala je da je 30. lipnja 2020. godine, u apsolutnom broju, najviše dužnika i jednako tako najveći je iznos njihova duga, u županiji Grad Zagreb. U odnosu na ukupan broj stanovnika županije, najviše je građana koji nisu podmirili dospjele neizvršene osnove za plaćanje u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji (0,3%). U odnosu na broj radno sposobnog stanovništva, najviše je građana također u Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj i Sisačko-moslavačkoj te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (0,4%), a najmanje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (0,2%).

Prema broju građana koji nisu podmirili dospjele neizvršene osnove za plaćanje u odnosu na broj stanovnika, izdvajaju se Čakovec, Vinkovci, Vukovar, Osijek, Križevci, Sisak, Pula, Bjelovar, Đakovo, Rijeka i Varaždin s 0,3% građana.

Cijeli tekst: Pregled dospjelih neizvršenih osnova građana - po gradovima i županijama 30.6.2020.

Prilog: Pregled dospjelih neizvršenih osnova građana po središtima županije - 30.6.2020.

Cijeli tekst: Pregled dospjelih neizvršenih osnova građana po vjerovnicima i ročnosti - 30.6.2020.

Prilog: Pregled dospjelih neizvršenih osnova građana po županijama - 30.6.2020.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.