Preskoči na glavni sadržaj

Rezultati poduzetnika na razini kontinentalne i jadranske hrvatske u 2017. godini

Analiza poduzetnika Hrvatske u 2017. godini na razini NUTS-2, pokazala je da je u Kontinentalnoj Hrvatskoj sjedište imalo 75.111 poduzetnika (62,6 %), a u Jadranskoj Hrvatskoj 44.970 poduzetnika (37,4 %), što je očekivano s obzirom da je u sastavu Kontinentalne Hrvatske 14 županija, među kojima i Grad Zagreb, a preostalih 7 čini Jadransku Hrvatsku.

Trgovina, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, prerađivačka industrija, građevinarstvo, i u 2017. godini imale su najveći broj poduzetnika u obje regije, dok se u Jadranskoj Hrvatskoj tim djelatnostima pridružuje još jedno područje, a to je djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
Kod poduzetnika Jadranske Hrvatske, u promatranom je razdoblju, ostvaren veći rast zaposlenih (6,3 %) u odnosu na Kontinentalnu Hrvatsku (5,7 %), ukupni prihodi su rasli za 10,6 %, a prosječna mjesečna neto plaća porasla je za 4,3 %, jednako kao i na razini Kontinentalne Hrvatske. Prosječna mjesečna obračunata neto plaća zaposlenih kod poduzetnika Jadranske Hrvatske iznosila je 5.080 kuna i bila je za 7,4 % manja od plaće zaposlenih kod poduzetnika Kontinentalne Hrvatske (5.487). Kod poduzetnika Jadranske Hrvatske najviše zaposlenih u 2017. godini bilo je kod mikro poduzetnika (87.339), dok je kod poduzetnika Kontinentalne Hrvatske najveći broj zaposlenih bio kod velikih poduzetnika (188.345). Produktivnost rada mjerena ukupnim prihodom po zaposlenom, produktivnost rada mjerena dobiti po zaposlenom i ekonomičnost ukupnog poslovanja veća je u 2017. godini kod poduzetnika Kontinentalne Hrvatske, u odnosu na poduzetnike Jadranske Hrvatske.
Na ostvarenu dobit poduzetnika u Kontinentalnoj Hrvatskoj (17,8 milijardi kuna neto dobiti) u 2017. godini utjecali su poslovni rezultati 52.394 dobitaša, a među njima izdvajaju se sljedeća društva: INA – Industrija nafte d.d., Hrvatski telekom d.d., HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., Pliva Hrvatska d.o.o., HEP Proizvodnja d.o.o., svi sa sjedištem u Zagrebu, a među 28.553 dobitaša sa sjedištem u Jadranskoj Hrvatskoj (4,1 milijardu kuna neto dobiti), to su sljedeća društva: VALAMAR RIVIERA d.d., Poreč, MAISTRA d.d., Rovinj, TOMMY d.o.o., Split, ZRAČNA LUKA SPLIT d.o.o., Kaštel Štafilić, PLODINE d.d., Rijeka i PLAVA LAGUNA d.d., Poreč – svi s više od 100 milijuna kuna ostvarene dobiti razdoblja.

Cijeli tekst: Rezultati poduzetnika na razini Kontinentalne i Jadranske Hrvatske u 2017. godini

Tablica: Rang lista top 50 poduzetnika po dobiti razdoblja u 2017. godini

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.