Preskoči na glavni sadržaj

Rezultati poslovanja neprofitnih organizacija po djelatnostima u 2019. godini

U ovoj kratkoj analizi prezentirani su rezultati poslovanja neprofitnih organizacija na temelju podataka iz financijskih izvještaja za 2019. godinu, promatrajući njihovo poslovanje po područjima djelatnosti unutar županija i županijskih središta. U RH, u 2019. godini, sjedište je imalo 16.095 neprofitnih organizacija koje vode dvojno knjigovodstvo, s 25.087 zaposlenih, registrirane u 15 područja djelatnosti, koje su ostvarile 12,9 milijardi kuna ukupnih prihoda te 11,2 milijarde kuna ukupnih rashoda.

Promatrano na razini županija, kao i na razini županijskih središta u 2019. godini (ukupno za sve djelatnosti), najveći broj neprofitnih organizacija imalo je sjedište u gradu Zagrebu, njih 4.475, s najvećim brojem zaposlenih (8.885). Na drugom mjestu prema broju neprofitnih organizacija i broju zaposlenih bila je Splitsko-dalmatinska županija s njih 1.591 i 2.820 zaposlenih, a od županijskih središta grad Split sa 766 neprofitnih organizacija i 1.500 zaposlenih.

Najveći broj zaposlenih po područjima djelatnosti u 2019. godini, kako na razini županija, tako i na razini županijskih središta, imale su neprofitne organizacije registrirane u djelatnosti S - Ostale uslužne djelatnosti, sa sjedištem u gradu Zagrebu (njih 2.972 sa 4.153 zaposlenih). Na drugom mjestu je Splitsko-dalmatinska županija s 1.159 zaposlenih u području djelatnosti S (Split sa 399 zaposlenih), a na trećem mjestu je Osječko-baranjska sa 694 zaposlenih (Osijek sa njih 261).

Promatrano na razini županija, kao i na razini županijskih središta u 2019. godini (ukupno za sve djelatnosti), neprofitne organizacije sa sjedištem u gradu Zagrebu ostvarile su najveće ukupne prihode u iznosu od gotovo 7 milijardi kuna. Na drugom mjestu je Splitsko-dalmatinska županija sa 1,0 milijardom kuna (Split sa 643,1 milijun kuna).

Najviše neprofitnih organizacija registrirano je u ostalim uslužnim djelatnostima, njih ukupno 10.052 na razini županija, koji su ostvarili prihode od 5,7 milijardi kuna. Najveće prihode u gradu Zagrebu ostvarile su neprofitne organizacije registrirane u djelatnosti S - Ostale uslužne djelatnosti, kako na razini županija, tako i na razini županijskih središta, s ostvarenih 3,1 milijardom kuna. Na razini županijskih središta, najviše neprofitnih organizacija registrirano je također u ostalim uslužnim djelatnostima, njih ukupno 5.674, koji su ostvarili prihode od 4,2 milijarde kuna.

Hrvatska gospodarska komora, neprofitna organizacija registrirana u području ostalih uslužnih djelatnosti sa sjedištem u gradu Zagrebu, imala je najviše zaposlenih u 2019. godini u spomenutom području djelatnosti, njih 490, dok je najveće ukupne prihode u istom području djelatnosti ostvarila Hrvatska turistička zajednica (324,7 milijuna kuna).

Cijeli članak: Rezultati poslovanja neprofitnih organizacija po djelatnostima u 2019.

Tablica: Rezultati poslovanja neprofitnih organizacija po djelatnostima u 2019.

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.


  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.