Preskoči na glavni sadržaj

Savjetnik Marko Krištof za Poslovni dnevnik: ESG indikatori će utjecati na uvjete financiranja

Prijelaz na zeleno poslovanje nije sprint, nego maraton, koji traži dugoročno planiranje i konkretno definirane aktivnosti, istaknuo je Marko Krištof, savjetnik u Fini

U članku Poslovnog dnevnika "Tvrtke koje ne čine ništa po pitanju održivosti bit će zamijenjene zelenijim alternativama" stručnjaci i lideri iz vodećih tehnoloških tvrtki u Hrvatskoj iznijeli su mišljenje i stavove o prijelazu na zeleno poslovanje.

Među njima je bio i Marko Krištof, savjetnik u Fininom Sektoru javnih servisa:

- EU inicijativa Industrija 5.0 iznimno je ambiciozan i sveobuhvatan plan kojemu je cilj značajno ubrzati tranziciju prema otpornom i održivom gospodarstvu. O ESG-u se u posljednje vrijeme puno govori, no čini mi se da mnogi gospodarstvenici nisu svjesni činjenice da će ESG indikatori vrlo brzo početi utjecati na njihove uvjete financiranja. Financijske institucije imaju obvezu izvještavati o okolišnim, društvenim i upravljačkim aspektima na razini financijskog proizvoda, što će dovesti do toga da će financiranje onih vrsta ulaganja koje npr. povećavaju emisiju stakleničkih plinova postati znatno skuplje od sličnih ulaganja, koja kroz ESG indikatore to nisu uspjela dokazati. Sva velika poduzeća, a naročito ona koja sudjeluju na tržištu kapitala, već i danas imaju obvezu u svoja godišnja izvješća uključiti i ESG indikatore u sklopu nefinancijskog izvješća, dok će novi regulatorni standardi zahtijevati da svi podaci o održivosti budu strukturirani, strojno čitljivi i provjerljivi. Iako se Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti primjenjuje od 2025., niz konzultantskih društava već danas nudi različite usluge vezane uz ESG izvještavanje, vjerojatno očekujući da će Ministarstvo financija, kao ministarstvo koje u nacionalno zakonodavstvo treba prenijeti Direktivu, predvidjeti mogućnost da provjeru izvješća o održivosti, osim ovlaštenih revizora, provode i neovisni pružatelji usluga - izjavio je Krištof.

Dodao je da spremnost tvrtki na ‘zelenu’ digitalnu transformaciju, kao i povezani troškovi, ovise o mnogim faktorima, uključujući industriju, veličinu tvrtke, geografsku lokaciju i društvenu svijest. Neki sektori, poput energetskog i tehnološkog sektora, vjerojatno će biti spremniji za zelenu digitalnu transformaciju, dok će drugi sektori, poput prehrambene industrije i proizvodnje, možda morati uložiti više napora da bi se prilagodili.

- Tvrtke se sve više suočavaju s pritiscima od strane dionika, investitora i regulatora koji traže veće ulaganje u održivost i zaštitu okoliša. Prijelaz na zeleno poslovanje nije sprint, nego maraton, koji traži dugoročno planiranje i konkretno definirane aktivnosti - napomenuo je Krištof i dodao da prilagodba ni za koga neće biti besplatna, no uz dobru organizaciju većina aktivnosti može se napraviti internim resursima.

Cijeli tekst možete pročitati i u PDF verziji.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.