Preskoči na glavni sadržaj

Troškovi osoblja i troškovi rada kod poduzetnika u Hrvatskoj u 2020. godini

U 2020. godini 139.009 poduzetnika obveznika poreza na dobit, bez financijskih institucija, zapošljavalo je 947.874 radnika za koje su iskazali troškove osoblja u iznosu od 105,7 milijardi kuna, što je za 0,4% više u odnosu na 2019. godinu.

Najveći udio u ukupnim troškovima osoblja očekivano pripada troškovima neto plaća i nadnica (64,3%), troškovi poreza i doprinosa iz plaća čine 23% ukupnih troškova osoblja, a najmanji udio imaju doprinosi na plaće (12,7%).

Od ukupno 12,5 milijardi kuna troškova koje poslodavci izdvajaju za zaposlenike, najveći udio (79,3%) odnosi se na naknade troškova, darove i potpore zaposlenicima i primitke u naravi koji su u 2020. godini, u odnosu na 2019., povećani za 8,8% i iznosili su 9,9 milijardi kuna. Od toga, na otpremnine se odnosi 798,8 milijuna kuna, što je povećanje od 33,7% u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći troškovi plaćanja agencijama za privremeno zapošljavanje, u odnosu na broj poduzetnika, bili su kod poduzetnika u području djelatnosti E - Opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša (70,9 milijuna kuna).

Od 817 poduzetnika unutar djelatnosti E - Opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša, troškove agencijskih radnika iskazalo je sedam poduzetnika: Zagrebački holding d.o.o., Interseroh d.o.o. i Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. iz Zagreba, Metis d.d. iz Kukuljanova, Eko-Imotski j.d.o.o. iz Imotskog, Ekoplus d.o.o. iz Viškova i Dezinsekcija d.o.o. iz Rijeke.

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.

Cijeli članak: Troškovi osoblja i troskovi rada kod poduzetnika u RH u 2020. godini

Tablica: Troškovi osoblja i troskovi rada kod poduzetnika u RH u 2020. godini

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.