Preskoči na glavni sadržaj

U Poreču i Rovinju svaki drugi zaposleni kod poduzetnika u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti

Prema podacima Ministarstva turizma, među 10 gradova i općina s najvećim turističkim prometom su sljedeći gradovi: Dubrovnik, Opatija, Poreč, Pula, Rovinj, Split, Umag, Zadar i Zagreb te općina Medulin.

Prema obrađenim podacima iz godišnjih financijskih izvještaja, u navedenim gradovima i općini, unutar područja djelatnosti I - Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, ukupno je poslovalo 4047 poduzetnika, koji su imali 33 704 zaposlena te su ostvarili 14,1 milijardu kuna ukupnih prihoda, što je rezultiralo s 884,6 milijuna kuna neto dobiti. Za usporedbu, na razini RH je u 2016. godini bilo ukupno 9189 poduzetnika u istom području djelatnosti sa 63 066 zaposlenih.

U promatranoj skupini gradova i općina, u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti (područje I), najveći ukupni prihod ostvarili su poduzetnici u Zagrebu (4,6 milijardi kuna), što je očekivano s obzirom da najveći broj njih ima sjedište u tom gradu (2123 poduzetnika). Više je poduzetnika u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti u Zagrebu, nego u preostalih osam gradova i općini Medulin, s tim da se veći dio njih odnosi na poduzetnike u odjeljku 56 - Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića ili kolokvijalno u ugostiteljstvu (1749, od 2123 poduzetnika). Osim po broju poduzetnika, Zagreb se izdvaja i po broju zaposlenih (14 264) u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti (područje I), ali je njihov udio u ukupnom broju zaposlenih kod poduzetnika u Zagrebu samo 3,3 %, a u broju poduzetnika 5,6 %. Udio u ukupnim prihodima je 1,5 %, a u ostvarenoj neto dobiti je najmanji, i iznosi 0,5 %.

Najveći udio poduzetnika iz područja djelatnosti I u ukupnom broju poduzetnika, imaju Dubrovnik (16,9 %) i Rovinj (14,6 %). Prema udjelu broja zaposlenih, prvi je Poreč (52 %) i Rovinj (50,3 %). Drugi su prema ukupnim prihodima poduzetnici Poreča. Njih 120 (udio 9,5 %) zapošljavalo je 4009 radnika (udio 52 %), koji su ostvarili ukupne prihode u iznosu od 2,3 milijarde kuna (udio 48 %). Poduzetnici u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti sa sjedištem u Poreču, imali su udio u neto dobiti poduzetnika Poreča od 91,2 %, što je najveći udio među devet navedenih gradova i jednom općinom. Uz to, poduzetnici u navedenom području djelatnosti u Poreču povećali su neto dobit u 2016. godini za 151 %!

Najuspješnije društvo u području djelatnosti I u 2016. godini, prema ostvarenim ukupnim prihodima među poduzetnicima promatranih gradova i općina je društvo Valamar Riviera d.d. iz Poreča, s ostvarenim ukupnim prihodima od 1,6 milijardi kuna. Prema istom kriteriju, slijedi društvo MAISTRA d.d., iz Rovinja, s ukupnim prihodima od 955,0 milijuna kuna, dok je na trećem mjestu ove ljestvice ISTRATURIST UMAG d.d. iz Umaga s 482,0 milijuna kuna ukupnih prihoda. Osim toga, sva tri društva su u promatranom području djelatnosti i na razini devet gradova i jednoj općini, u samom vrhu prema broju zaposlenih.

Cijeli tekst: Poslovanje poduzetnika u 10 najposjećenijih turističkih destinacija u 2016.


Tablica: Poslovanje poduzetnika u 10 najposjećenijih turističkih destinacija u 2016.
U razdoblju od 10 godina u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti broj poduzetnika više nego udvostručen (121 %), broj zaposlenih veći za 50 %, a prihodi za 79 %Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr za besplatan uvid je 45 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.