Preskoči na glavni sadržaj

Usporedba deset gradova prema rezultatima poslovanja poduzetnika u 2018. godini

Poduzetnici sa sjedištem u tri najveća grada po broju poduzetnika, Zagrebu, Splitu i Rijeci, ostvarili 56% ukupnog prihoda u RH.

Promatrano kroz prizmu broja poduzetnika sa sjedištem u jednom od gradova/općina, u 2018. godini 10 gradova s najvećim brojem poduzetnika su: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pula, Zadar, Dubrovnik, Varaždin, Velika Gorica i Samobor. Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, u navedenih 10 gradova, čiji je udio u broju poduzetnika 55,3%, u broju zaposlenih 57%, u ukupnim prihodima 65,2%, u dobiti razdoblja 67,2%, u gubitku razdoblja 66,3% te 67,8% u konsolidiranoj (neto) dobiti.

Poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu, Splitu i Rijeci na vrhu su ljestvice među TOP 10 gradova prema više kriterija: po broju poduzetnika, broju zaposlenih, ukupnom prihodu, dobiti razdoblja i konsolidiranoj dobiti. Poduzetnici čije je sjedište u Zagrebu ostvarili su i najveći ukupan prihod u 2018. godini, u iznosu od 375 milijardi kuna, poduzetnici sa sjedištem u Splitu 24,6 milijardi kuna, dok su poduzetnici sa sjedištem u Rijeci ostvarili 19,6 milijardi kuna. Poduzetnici koji su imali sjedište u tri navedena grada ostvarili su u 419,2 milijarde kuna ili 55,8% ukupnog prihoda svih poduzetnika RH (751,2 milijarde kuna).

Dobrim rezultatima na razini Zagreba, a i Hrvatske, najviše je doprinijela INA d.d., a na razini preostalih devet gradova najviše su doprinijeli sljedeći poduzetnici: TOMMY d.o.o. (Split), PLODINE d.d. (Rijeka), NOVI AGRAR d.o.o. (Osijek), TURISTHOTEL d.d. (Zadar), JADRANSKI LUKSUZNI HOTELI d.d. (Dubrovnik), GUMIIMPEX-GRP d.o.o. (Varaždin), LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d. (Velika Gorica) i DIV GRUPA d.o.o. (Samobor). Negativnom rezultatu poslovanja poduzetnika na razini Pule (370,6 milijuna kuna), najviše je pridonio iskazani gubitak razdoblja ULJANIK BRODOGRADILIŠTA d.d. (566,2 milijuna kuna).

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu, koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.

Cijeli tekst: Rezultati poduzetnika u TOP 10 gradova po broju poduzetnika u 2018. godini

Prilog: Rezultati poduzetnika u TOP 10 gradova po broju poduzetnika u 2018. godini

Trajanje linkova na Transparentno.hr, za besplatan uvid, je 30 dana od dana objave članka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.