Preskoči na glavni sadržaj

Usporedba rezultata poduzetnika u turizmu na razini Kontinentalne i Jadranske Hrvatske u 2020. godini

U povodu Svjetskog dana turizma, 27. rujna, Financijska agencija objavljuje rezultate poduzetnika u području djelatnosti turizma

Prema rezultatima poslovanja poduzetnika Hrvatske u 2020. godini, rangiranima po NUTS-2 razini, od ukupno 139.009 poduzetnika, u Kontinentalnoj Hrvatskoj bilo je 87.403, a u Jadranskoj Hrvatskoj 51.606 poduzetnika. Od toga, 6.043 poduzetnika u području djelatnosti I - Pružanje smještaja te priprema i usluživanje hrane, imalo je sjedište u Kontinentalnoj Hrvatskoj, a njih 7.017 u Jadranskoj Hrvatskoj. Slijedom navedenoga, više zaposlenih bilo je u Jadranskoj Hrvatskoj, 36.069, dok je u Kontinentalnoj Hrvatskoj bilo 29.078 zaposlenih. Poduzetnici Jadranske Hrvatske u području djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, u odnosu na poduzetnike Kontinentalne Hrvatske iste djelatnosti, iskazali su 43% veće prihode, dobit razdoblja je bila 13,1% manja, a iskazani gubitak razdoblja bio je četiri puta veći. Zaposlenima kod poduzetnika u Jadranskoj Hrvatskoj obračunana je 18,4% veća prosječna mjesečna neto plaća, u odnosu na zaposlene kod poduzetnika u Kontinentalnoj Hrvatskoj.

Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika u Jadranskoj Hrvatskoj (5.004 kn), u području djelatnosti turizma, bila je 16,2% manja, a zaposlenima kod poduzetnika Kontinentalne Hrvatske (4.227 kn), bila je 29,2% manja od prosječne mjesečne neto obračunane plaće zaposlenima na razini svih poduzetnika Hrvatske (5.971 kn).

Najuspješniji poduzetnik prema visini dobiti razdoblja u području djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanje hrane, u Kontinentalnoj Hrvatskoj, bio je GLOBALNA HRANA d.o.o., s 56 milijuna kuna. Na drugom je mjestu HUP ZAGREB d.o.o. s 27,1 milijun kuna dobiti razdoblja, a na trećem VALDES USLUGE d.o.o., sa 17,3 milijuna kuna dobiti razdoblja.

U Jadranskoj Hrvatskoj, u području djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanje hrane, najuspješniji poduzetnik bilo je VALALTA d.o.o. Rovinj s dobiti razdoblja od 14,5 milijuna kuna. Na drugom je mjestu APFEL TURIZAM d.o.o. s 10,4 milijuna kuna dobiti razdoblja, a na trećem MANAS d.o.o. s 9,2 milijuna kuna.

Među top pet poduzetnika po kriteriju ukupnih prihoda u 2020. godini, u području djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanje hrane, dva su poduzetnika sa sjedištem u Kontinentalnoj Hrvatskoj, a tri u Jadranskoj Hrvatskoj. Prva po visini ukupnih prihoda je GLOBALNA HRANA d.o.o., s ostvarenih 610,4 milijuna kuna.

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.

Cijeli članak: Usporedba rezultata poduzetnika u turizmu na razini Kontinentalne i Jadranske Hrvatske u 2020. godini

Tablica: Rezultati poduzetnika u turizmu na razini Kontinentalne i Jadranske Hrvatske u 2020.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.