Preskoči na glavni sadržaj

Online predaja dokumentacije za digitalne certifikate i vremenski žig

Pronađite sadržaj putem poveznica:

Predaja elektronički potpisane dokumentacije za izdavanje digitalnih certifikata
Predaja elektronički potpisane Pristupnice za Finin servis izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova
Predaja elektronički potpisanog Zahtjeva za opoziv certifikata

 

Predaja elektronički potpisane dokumentacije za izdavanje digitalnih certifikata

Putem online servisa moguće je predati elektronički popunjenu i potpisanu dokumentaciju za izdavanje sljedećih vrsta digitalnih certifikata:

Za poslovne subjekte: 

 • Certifikat za fiskalizaciju - potreban je elektronički potpis skrbnika certifikata i osobe ovlaštene za zastupanje (ili osobe ovlaštene po Punomoći za zastupanje)
 • Poslovni certifikati na kripto uređaju - potreban je elektronički potpis potpisnika certifikata (fizičke osobe na koju se izdaje certifikat) i osobe ovlaštene za zastupanje (ili osobe ovlaštene po Punomoći za zastupanje)
 • Certifikati za udaljeni e-Potpis  - potreban je elektronički potpis potpisnika certifikata (fizičke osobe na koju se izdaje certifikat) i osobe ovlaštene za zastupanje (ili osobe ovlaštene po Punomoći za zastupanje)
 • Poslovni soft certifikat - potreban je elektronički potpis potpisnika certifikata (fizičke osobe na koju se izdaje certifikat) i osobe ovlaštene za zastupanje (ili osobe ovlaštene po Punomoći za zastupanje)
 • Certifikati za IT opremu (Aplikacijski certifikati) - potreban je elektronički potpis skrbnika certifikata i osobe ovlaštene za zastupanje (ili osobe ovlaštene po Punomoći za zastupanje)
 • Aplikacijski certifikat za FINA e-Račun i e-Račun za državu - potreban je elektronički potpis skrbnika certifikata i osobe ovlaštene za zastupanje (ili osobe ovlaštene po Punomoći za zastupanje)
 • Certifikati za autentikaciju mrežnih stranica (SSL certifikati) - potreban je elektronički potpis skrbnika certifikata i osobe ovlaštene za zastupanje (ili osobe ovlaštene po Punomoći za zastupanje)
 • Poslužiteljski certifikat (SSL) za Fina e-Račun i e-Račun za državu - potreban je elektronički potpis skrbnika certifikata i osobe ovlaštene za zastupanje (ili osobe ovlaštene po Punomoći za zastupanje)
 • e-Pečat za poslovne subjekte - moguće je zatražiti na kripto uređaju, soft certifikat za e-Pečat ili certifikat za e-Pečat za udaljeni potpis. Potreban je elektronički potpis ovaštenog predstavnika certifikata i osobe ovlaštene za zastupanje (ili osobe ovlaštene po Punomoći za zastupanje)

Za fizičke osobe - građane:

 • Certifikati za fizičke osobe – građane  - moguće je zatražiti certifikat na kripto uređaju, soft certifikat ili certifikat za udaljeni e-potpis. Potreban je elektronički potpis fizičke osobe na koju se izdaje certifikat.

Za Tijela državne uprave:

Fina je od 26.11.2023. certifikate za Tijela državne uprave prestala izdavati na RDC TDU 2015 CA i započela izdavati na RDC 2020 CA jednako za sve pravne osobe u RH.

Tijela državne uprave koja već imaju Finine digitalne certifikate ne trebaju raditi nikakve izmjene na postojećim certifikatima zbog ove promjene. Korisnici obnovu certifikata vrše na jednak način kao i do sada; samostalno online putem Fininog CMS-a. Zaposlenici TDU koji obnovu rade u Registracijskom uredu Fine ili putem OSPD servisa za predaju elektronički potpisane dokumentacije, od 26.11.2023. predaju dokumentaciju za izdavanje poslovnih digitalnih certifikata umjesto dokumentacije za izdavanje certifikata za zaposlenike TDU.

Sve informacije i dokumentaciju za izdavanje certifikata možete preuzeti ovdje.

Svi korisnici koji zatraže izdavanje certifikata na ovaj način plaćaju naknadu izdavanje digitalnih certifikata prema redovnom Cjeniku Fine.

Vodič za predaju dokumentacije

01 Popunite dokumentaciju

Dokumentacija je dostupna na svakoj pojedinoj usluzi u Online servisu za predaju dokumentacije te ju popunjavate i potpisujete lokalno na računalu potpisnika/skrbnika/ovlaštenog potpisnika/osobe ovlaštene za zastupanje.

Poslovni subjekti predaju sljedeću dokumentaciju:

 • Odgovarajući Zahtjev za izdavanje certifikata 
 • Odgovarajući Ugovor o obavljanju usluga certificiranja 

Fizičke osobe - građani predaju sljedeću dokumentaciju:

 • Zahtjev za izdavanje osobnog certifikata
 • Ugovor o obavljanju usluga certificiranja za fizičke osobe/građane

02 Pošaljite dokumentaciju putem online servisa

Dokumentaciju predajete putem Online servisa za predaju dokumentacije

03 Preuzmite certifikat

Ako ste zatražili izdavanje digitalnog certifikata na kripto uređaju (poslovni, osobni, certifikat za e-pečat), po primitku e-maila kripto uređaj je potrebno preuzeti u Registracijskom uredu Fine.

Za ostale vrste digitalnih certifikata za koje je omogućeno elektroničko popunjavanje i potpisivanje zahtjeva zaprimit ćete aktivacijske kodove putem e-maila i SMS-a, pomoću kojih ćete preuzeti certifikat putem portala za preuzimanje certifikata. Pri preuzimanju certifikata kreirat ćete lozinku koju je potrebno spremiti/zapamtiti jer je neophodna za rad s certifikatom. 

Uputa za aktivaciju kriptouređaja i preuzimanje certifikata putem portala za preuzimanje certifikata, dostavlja se na e-mail podnositelja zahtjeva.

 

Predaja elektronički potpisane Pristupnice za Finin servis izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova

01 Popunite Pristupnicu za Finin servis izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova

Pristupnicu za Finin servis izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova preuzmite u Online servisu za predaju dokumentacije te ju popunite u elektroničkom obliku lokalno na računalu korisnika.

02 Pošaljite dokumentaciju putem online servisa za predaju dokumentacije

Popunjenu i elektronički potpisanu pristupnicu predajte putem online servisa za predaju dokumentacije.

Nakon obrade Pristupnice za Finin servis izdavanja elektroničkih vremenskih žigova, na e-mail adresu navedenu u zahtjevu zaprimit ćete obavijest o izvršenoj usluzi.

Naknada za uslugu izdavanja kvalificiranog elektroničkog vremenskog žiga se naplaćuje prema prema broju vremenskih žigova izdanih u jednom obračunskom razdoblju (mjesec) prema redovnom Cjeniku Fine.

 

Predaja elektronički potpisanog Zahtjeva za opoziv certifikata

01 Popunite Zahtjev za opoziv certifikata

Preuzmite Zahtjev za opoziv certifikata u Online servisu za predaju dokumentacije i popunite ga u elektroničkom obliku lokalno na računalu potpisnika/skrbnika/ovlaštenog potpisnika/osobe ovlaštene za zastupanje.

02 Pošaljite dokumentaciju putem online servisa za predaju dokumentacije

Popunjen i elektronički potpisan zahtjev predajte putem online servisa za predaju dokumentacije.

Nakon obrade Zahtjeva za opoziv, na e-mail naveden u zahtjevu zaprimit ćete obavijest o izvršenom opozivu.

Svi korisnici koji zatraže opoziv certifikata na ovaj način, plaćaju naknadu za opoziv digitalnih certifikata prema redovnom Cjeniku Fine.

Saznajte više informacija o opozivu certifikata >

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.