Preskoči na glavni sadržaj

Poduzetnici sa sjedištem na području Velikog urbanog područja Zadar u 2018. ostvarili 27,2% veći izvoz

Velikim urbanim područjem Zadar obuhvaćeno je 13 općina Zadarske županije te gradovi Zadar i Nin, u kojima je u 2018. godini bilo sjedište 3.542 poduzetnika s 19.484 zaposlenih, što je prosječno 5,5 zaposlenih po poduzetniku.

Povodom Dana grada Zadra, Financijska agencija objavljuje rezultate poslovanja poduzetnika Velikog urbanog područja Zadar i Zadarske županije. Velikim urbanim područjem Zadar obuhvaćeno je 13 općina Zadarske županije te gradovi Zadar i Nin, u kojima je u 2018. godini bilo sjedište 3.542 poduzetnika s 19.484 zaposlenih, što je prosječno 5,5 zaposlenih po poduzetniku. Najviše je poduzetnika s području Zadra (2.755), a najmanji je broj poduzetnika u općini Galovac (5). Poduzetnici sa sjedištem na prostoru obuhvaćenim Velikim urbanim područjem Zadar ostvarili su u 2018. godini ukupan prihod u iznosu 11,4 milijarde kuna te ukupne rashode u iznosu od 11,1 milijardu kuna. Ostvaren je pozitivan konsolidirani financijski rezultat (neto dobit) u iznosu od 242,2 milijuna kuna što je za 40,4% manje u odnosu na 2017. godinu (406,8 milijuna kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Zadru prvi su među poduzetnicima s područja Velikog urbanog područja Zadar s tim da je njihov udio u broju poduzetnika 77,8%, u broju zaposlenih 79,5%, u ukupnim prihodima 73,5%, u dobiti razdoblja 78,2%, u gubitku razdoblja 92,2%, a u neto dobiti 46,3%. Prema visini prihoda i izvozu među poduzetnicima sa sjedištem na Velikom urbanom području Zadar, najbolji su ALUFLEXPACK NOVI d.o.o. i TANKERSKA PLOVIDBA d.d., a prema dobiti razdoblja najbolji su TURISTHOTEL d.d. i TANKERSKA PLOVIDBA d.d. Prema produktivnosti (prihodu po zaposlenom), prvi su poduzetnici općine Poličnik, s 1,2 milijuna kuna, dok je među poduzetnicima navedene općine po produktivnosti prvi SAS-VEKTOR d.d. u stečaju s 8 milijuna kuna po zaposlenom. Na razini Velikog urbanog područja Zadar najveću produktivnost (prihod po zaposlenom) ostvarilo društvo AGILE ZADAR d.o.o. iz Zadra s 32,5 milijuna kuna.

Prosječna mjesečna neto plaća obračunata zaposlenima kod poduzetnika Velikog urbanog područja Zadra u 2018. godini iznosila je 5.130 kuna, što je 2,4% više u odnosu na prethodnu godinu, 2,1% više od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika u Zadarskoj županiji (5.027 kuna) te 8,1% manje u odnosu na prosječnu mjesečnu neto plaću zaposlenih kod poduzetnika na razini RH (5.584 kuna).

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.

Cijeli tekst: Rezultatu poduzetnika na području Velikog urbanog područja Zadar u 2018. godini

Prilog: Tablice i grafikoni - Veliko urbano područje Zadar u 2018. godini

Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr za besplatan uvid je 30 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.