Preskoči na glavni sadržaj

Usporedba županija prema izvozu poduzetnika u 2019. godini

Prema rezultatima poduzetnika u 2019. godini, promatrano na razini županija, gospodarsku sliku Hrvatske i dalje karakterizira velika razlika u razvijenosti pojedinih regija – županija, što potkrepljuju podaci prezentirani u kratkoj analizi.

Poduzetnici čije je sjedište u županiji Grad Zagreb, u usporedbi s poduzetnicima u drugim županijama prvi su po broju poduzetnika (udio 33,5%), broju zaposlenih (udio 38,4%), ukupnim prihodima (udio 50,2%), izvozu (udio 39%), uvozu (udio 60,0%) i drugim financijskim rezultatima. Iza Grada Zagreba, prema ukupnim prihodima, poduzetnici su Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije, dok su prema izvozu drugi poduzetnici Istarske županije, treći poduzetnici Varaždinske, a četvrti poduzetnici Zagrebačke županije. Izvoz je u 2019. bio veći nego u 2018. godini u 17 županija, a poduzetnici u četiri županije ostvarili su manji izvoz s tim da je Vukovarsko-srijemskoj županiji izvoz bio manji 12,7%, u Karlovačkoj 8,0%, u Sisačko moslavačkoj 7,5% i u Osječko-baranjskoj županiji 0,8%.
Prema vrijednosti izvoza po poduzetniku prva je Vukovarsko-srijemska županija s 3,0 mil. kn, druga Varaždinska s gotovo 2,4 mil. kn, a treća Krapinsko-zagorska županija s gotovo 1,8 mil. kn prihoda od izvoza. Na visok prosječan iznos prihoda od izvoza po poduzetniku u Vukovarsko-srijemskoj županiji značajno je utjecao jedan poduzetnik, PRVO PLINARSKO DRUŠTVO d.o.o., s gotovo 4,5 mlrd. kn prihoda od izvoza, što je udio od 67% u prihodima od izvoza poduzetnika županije. U Varaždinskoj županiji najveći su izvoznici BOXMARK LEATHER d.o.o., YTRES d.o.o. i Wollsdorf Components d.o.o. koji su ukupno ostvarili 2,6 mlrd. kn prihoda od izvoza. U Krapinsko-zagorskoj županiji najveći su izvoznici Vetropack Straža d.d. i OMCO CROATIA d.o.o., s ukupno 1,2 mlrd. kn prihoda od izvoza. Najveći izvoznici u Istarskoj županiji su Valamar Riviera d.d., PLAVA LAGUNA d.d. i MAISTRA d.d., s ukupno ostvarenih 3,5 mlrd. kn prihoda od izvoza.

Najveći broj izvoznika (7.772), ali i uvoznika (8.705) je u županiji Grad Zagreb. U još 11 županija broj uvoznika veći je od broja izvoznika te je i na razini RH uvoznika više od izvoznika za 773 poduzetnika. Unatoč tome vrijednost izvoza veća je od vrijednosti uvoza u 18 županija, a u tri županije je manja, u Gradu Zagrebu izvoz je veći od uvoza za 23,6 mlrd. kn, u Zagrebačkoj županiji za 4,9 mlrd. kn i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za 53 mil. kn. Slijedom navedenoga trgovinski saldo je pozitivan i na razini RH te iznosi 151,5 mlrd. kn i veći je 5,6% od trgovinskog salda u 2018. godini koji je iznosio 143,4 mlrd. kn. Druga po broju izvoznika je Istarska županija s 1.887 izvoznika, a treća Primorsko-goranska županija s 1.704 izvoznika. Više od tisuću izvoznika imaju još dvije županije: Zagrebačka (1.661) i Splitsko-dalmatinska (1.329).

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.

Cijeli članak: Uporedba županija prema izvozu poduzetnika u 2019. godini

Tablica: Tablica s rang listom žiupanija prema izvozu poduzetnika u 2019. g

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.