Preskoči na glavni sadržaj

Što studenti FER-a uopće rade u Fini?

Osim što razvija suvremena aplikativna i ICT rješenja, Fina studentima FER-a daje priliku da pokažu svoje znanje, ali i da puno toga nauče od iskusnih mentora na konkretnim projektima. Pročitajte što su o iskustvu rada u Fini u nastavku rekli studenti FER-a, Dino Bajić i Marko Krznarić.

Ako Finu poznajete isključivo kao mjesto za plaćanje računa ili ju gledate kroz prizmu medijskih naslova o ovrhama, vjerojatno se pitate što bi studenti FER-a mogli raditi u Fini. Međutim, Fina je puno više od plaćanja režija na šalterima. Fina je tvrtka koja svojim intelektualnim, stručnim i tehnološkim kapitalom razvija suvremena aplikativna rješenja te svojim informacijsko komunikacijskim rješenjima za državu, poslovne korisnike i građane, olakšava korištenje usluga i unaprjeđuje društvo.

Dokaz tomu su neka od informacijskih rješenja koja su razvili Finini stručnjaci:

START – informacijski sustav koji građanima omogućuje elektroničko pokretanje poslovanja iz vlastitog doma, 24 sata dnevno, kroz jedan elektronički postupak i u roku od svega nekoliko radnih dana.

e-Račun – internetski servis za elektroničku razmjenu računa između poslovnih subjekata (dobavljača i kupaca).

e-Dražba – servis koji omogućava sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi za prodaju nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku, stečajnom i postupku osiguranja.

e-Blokade – omogućava brz i jednostavan pristup svim bitnim informacijama o njihovim neizvršenim osnovama za plaćanje putem interneta, besplatno i bez potrebe dolaska u Finine poslovnice.

Digitalni certifikati za različite namjene – potvrda u elektroničkom obliku koja predstavlja elektronički identitet u elektroničkim transakcijama te omogućava sigurnu i povjerljivu komunikaciju Internetom.

Rješenja za elektronički potpis – Fina je razvila nekoliko aplikativnih rješenja koja omogućuju elektroničko potpisivanje dokumenata, za manje subjekte, pojedinačno ili veliki broj dokumenata za veće subjekte, ovisno o potrebama. Naravno, sva rješenja sukladna su eIDAS Uredbi te zadovoljavaju propisane standarde.

NIAS – Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS) koji osigurava sigurnost elektroničke komunikacije s javnim sektorom te pojednostavljuje pristup različitim e-uslugama. Siguran i jednostavan pristup elektroničkim uslugama „iz naslonjača“, sa samo jednom prijavom (engl. Single-Sign-On). Naime, kada se korisnik jednom prijavi na uslugu posredstvom NIAS-a, ne treba to ponovno činiti kada koristi sljedeću uslugu koja je povezana na NIAS. Time se, npr. omogućava praktično korištenje sustava e-Građani jer se korisnik ne mora svaki put ponovno prijavljivati kada odabire usluge različitih institucija (davatelja usluga) koje se nalaze u sustavu e-Građani.

NKSInst – platni sustav koji omogućava prijenos novca s računa platitelja na račun primatelja u stvarnom vremenu.

Spomenuti servisi su samo neki od više od 150 servisa koji su nastali u Fini. Ali najbolje je da o iskustvu rada u Fini više kažu studenti sami. Dino Bajić i Marko Krznarić su studenti FER-a koji u Fini rade već nekoliko mjeseci. „Prvi put sam saznao da Fina nudi studentsku praksu programerima tek nakon što je Fina odlučila sponzorirati našu košarkašku ekipu u studentskoj ligi „FERBasket“, kaže Dino, student 5. godine i dodaje: „U Fini sam skoro godinu dana, do sada sam radio na nekoliko projekata (REGOS, Registar posrednih identifikatora i Aplikacija za interne treninge) i imao prilike puno naučiti i usavršiti svoje znanje u razvoju web aplikacija. S mojim iskustvom rada u Fini, slobodno mogu reći kako je studentima osigurana opuštena radna atmosfera, uz prikladnu odgovornost i veliki prostor za učenje i napredak pod nadzorom iskusnih mentora.

Marko, student 5. godine , također je za studentsku praksu u Fini saznao igrajući košarku u FERBasket ligi za košarkašku ekipu Fina Hackleri. „U Fini radim 4 mjeseca kao full-stack developer. Do sada sam radio na nekoliko projekata u timu od pet developera, gdje su aplikacije pisane u Spring Boot-u na backendu te React-u na frontendu. Studenti u Fini rade na konkretnim projektima te uz mentorstvo iskusnih programera izvršavaju svoje odgovornosti i brzo stječu nova znanja koja će im itekako koristiti“, ističe Marko te na kraju dodaje: „Mislim da je Fina odlična prilika za početni radni odnos. Ugodna atmosfera, odlični mentori, dovoljno velika odgovornost, odlična organizacija. Fina je studentima FER-a super prilika za pokazivanje svojeg znanja, ali i mjesto gdje mogu puno toga naučiti od iskusnih mentora na konkretnim projektima.“

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.