Preskoči na glavni sadržaj

Arhiva obavijesti za korisnike digitalnih certifikata 2013-2022

Obavijest o privremenoj nedostupnosti

30. prosinac 2022. - Obavještavamo korisnike Fininih digitalnih certifikata za e-potpis u Oblaku koji za autorizaciju potpisa koriste TAN-a kojeg zaprimaju putem SMS-a da zbog tehničke prilagodbe sustava za isporuku SMS-ova na euro, od subote 31. prosinca 2022. u ponoć te do nedjelje 01. siječanja 2023. u jutarnjim satima neće moći koristiti:

- Portal za e-Potpis u oblaku
- Potpisivanje u sustavu Addiko Banke

Potpisivanje u sustavima drugih Banaka koje koriste druge metode autorizacije potpisa bit će omogućeno sukladno obavijesti i dostupnosti sustava Banaka čije ste obavijesti zaprimili kao korisnik Banke.

Zahvaljujemo se na razumijevanju.

Obavijest o redovnom održavanju produkcijske PKI infrastrukture

28. listopad 2022. - Obavještavamo korisnike da će zbog redovnog održavanja produkcijskog sustava u nedjelju 30. listopada 2022. godine u periodu od 22:00 do 22:30 sati doći do prekida u radu servis u trajanju od 5-10 minuta.

Obavijest za promjene u Demo SSL certifikatima

19. listopad 2022. - Obavještavamo korisnike da će od 24. listopada 2022. Fina na svom Demo sustavu početi izdavati Demo SSL certifikate (Demo SSL certifikati razine 2, Demo EU QWAC certifikati i Demo EU PSD2 QWAC certifikati) s izmijenjenim sadržajem u CRLDistributionPoints ekstenziji certifikata. Ova ekstenzija će od tada sadržavati samo jedan URI i to u obliku http://demo-pki.fina.hr/crl/demo2020partX.crl, gdje X označava broj segmenta CRL liste.

Ne očekuju se poteškoće korisnika u radu sa novim SSL certifikatima.

Obavijest za obveznike fiskalizacije - obnova fiskalcis certifikata Porezne uprave

22. rujan 2022. - Slijedom obavijesti Porezne uprave o skorom isteku aplikacijskog certifikata fiskalcis, koji se koristi u produkcijskoj okolini u sustavu fiskalizacije, obavještavamo korisnike da će se novi aplikacijski certifikat implementirati na strani sustava Porezne uprave 29. rujna 2022. godine ujutro u 5:00 sati.

Obveznici javni ključ novog produkcijskog certifikata mogu preuzeti ovdje.

Za sve dodatne informacije molimo da nas kontaktirate na e-mail adresu: certifikati-fiskalizacija@fina.hr.

Obavijest o redovnom održavanju produkcijske PKI infrastrukture

21. srpanj 2022. - Obavještavamo korisnike da će zbog redovnog održavanja produkcijskog sustava u nedjelju 24. srpnja 2022. godine u periodu od 00:00 do 08:00 sati biti nedostupna funkcionalnost vremenskog žiga (TSTAMP).

Obavijest za obveznike fiskalizacije - obnova fiskalcistest certifikata Porezne uprave

14. srpanj 2022. - Slijedom obavijesti Porezne uprave o obnovi demo aplikacijskog certifikata fiskalcistest, koji se koristi u testnoj okolini u sustavu fiskalizacije, obaviještavamo korisnike da je isti implementiran na strani sustava Porezne uprave. Obveznici javni ključ novog demo certifikata mogu preuzeti ovdje.

Za sve dodatne informacije molimo da nas kontaktirate na e-mail adresu:

certifikati-fiskalizacija@fina.hr

Obavijest o redovnom održavanju produkcijske PKI infrastrukture

13. svibanj 2022. - Obavještavamo korisnike da će zbog redovnog održavanja produkcijskog sustava u petak 13. svibnja 2022. godine u periodu od 18:00 do 20:00 sati doći do prekida od 10 minuta u radu servisa.

Obavijest za obveznike fiskalizacije - obnova poslužiteljskog certifikata Porezne uprave

23. ožujka 2022. - Slijedom obavijesti Porezne uprave o skorom isteku poslužiteljskog certifikata cis.porezna-uprava.hr koji se koristi u produkcijskoj okolini u sustavu fiskalizacije, obavještavamo korisnike da će se novi poslužiteljski certifikat implementirati na strani sustava Porezne uprave u četvrtak 27. travnja 2022. godine.

Obveznici će javni ključ novog certifikata moći početi preuzimati prije njegove zamjene, od 06. travnja 2022. godine, putem FINA tražilice certifikata (https://rdc.fina.hr/certificate-search/) ili na Internet stranici Porezne uprave.

Preporuka je da se obveznici fiskalizacije obrate proizvođaču/održavatelju programskog rješenja za fiskalizaciju kojeg koriste i/ili svojoj IT podršci. 30. ožujka 2022. godine izvršit će se obnova poslužiteljskog certifikata testnog sustava Fiskalizacije cistest.apis-it.hr te će biti omogućeno testiranje.

Poslužiteljski certifikat testnog sustava moći će se preuzimati s FINA tražilice Demo certifikata (http://demo-pki.fina.hr/certificate-search/).

Za sve dodatne informacije molimo da nas kontaktirate na e-mail adresu: 
certifikati-fiskalizacija@fina.hr

Obavijest o povremenom prekidu dostupnosti Fininog OCSP servisa

21. ožujka 2022. - Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na Fininom OCSP servisu (http://ocsp.fina.hr) u nedjelju 27. ožujka 2022. između 6:00 i 9:00 sati doći do prekida dostupnosti tog servisa. Do prekida će dolaziti zbog postavljanja u rad obnovljenih produkcijskih certifikata za Finin OCSP servis (certifikati za Fina Root OCSP, Fina RDC 2015 OCSP, Fina RDC-TDU 2015 OCSP i Fina RDC 2020 OCSP). Povremene prekide u radu ovog servisa mogu uočiti korisnici koji provjeru opozvanosti ili suspendiranosti certifikata provode samo putem OCSP servisa.

Najava prekida ne odnosi se na dostupnost lista opozvanih certifikata (CRL) i u tom razdoblju provjera opozvanosti ili suspendiranosti certifikata putem CRL će se odvijati bez prekida.

Izdavanje Demo korisničkih certifikata na Fina Demo CA 2020

9. ožujak 2022. - Obavještavamo korisnike Demo certifikata da će se u narednom periodu do 25.03.2022. svi Demo korisnički certifikati, započeti izdavati na Fina Demo CA 2020. Iako se Demo korisnički certifikati više neće izdavati na Fina Demo CA 2014, taj CA će i dalje redovno objavljivati CRL, a status opozvanosti izdanih certifikata će se i dalje moći provjeravati na Fina Demo 2014 OCSP servisu.

ŠTO JE POTREBNO NAPRAVITI?

Ako ste vlasnik sustava/rješenja u kojem koristite testne Demo certifikate i ako vaš sustav ima postojeći Fina Demo Root CA certifikat importiran kao Trust anchor (root certifikat kojem se vjeruje) vrlo je vjerojatno da korištenje certifikata izdanih na Fina Demo CA 2020 neće prouzrokovati greške, ali svakako preporučujemo provjeru.

Ako vaš sustav/rješenje nema importiran postojeći Fina Demo Root CA certifikat kao Trust anchor (root certifikat kojem se vjeruje), već je sustav/rješenje podešeno na način da povjerenje ostvaruje samo za Fina Demo CA 2014 preporučano da Fina Demo Root CA certifikat dodate u popis root certifikata kojima se vjeruje. Ako to nije moguće, tada u vašem sustavu/rješenju pored Fina Demo CA 2014 certifikata dodajte Fina Demo CA 2020 certifikat kao bi mogli ispravno prihvaćati korisničke certifikate koje izdaje i taj CA.

Obavijest o izmjenama u servisu izdavanja elektroničkih vremenskih žigova za testiranja i demonstraciju

08. ožujka 2022. - Obavještavamo korisnike Fininog servisa izdavanja vremenskih žigova za testiranja i demonstraciju - Fina Demo QTSA 2017 da će Fina Demo QTSA 2017 servis 21. ožujka 2022. godine između 8:00 i 09:00 sati započeti potpisivati i izdavati Demo vremenske žigove koristeći novi certifikat i privatni ključ. Certifikat će umjesto naziva "Fina Demo QTSA 2017 5" (atribut CN polja Subject) imati naziv "Fina Demo QTSA 2017 6". 
Profil odgovora Fina Demo QTSA 2017 servisa i certifikata kojim će se odgovor potpisivati ne mijenja se, te se ne očekuju poteškoće korisnika u radu sa servisom. Certifikat će biti objavljen najkasnije do 18.03.2022. ovdje.

Obavijest o redovnom održavanju produkcijske PKI infrastrukture

22. veljače 2022. - Obavještavamo korisnike da će zbog redovnog održavanja produkcijskog sustava u nedjelju 27. veljače 2022. godine u periodu od 08:00 do 12:00 sati doći do dužih prekida u radu servisa.

Integracija na državnu platformu s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat

07. veljače 2022. – Obavještavamo korisnike Fininih digitalnih certifikata na kripto uređaju o uspješnoj integraciji na državnu platformu s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat (https://rdd.gov.hr/projekti-i-eu-projekti/eu-projekti/uspostava-platforme-s-elektronickim-uslugama-za-e-m-potpis-i-e-m-pecat/1595). Elektroničkim uslugama integriranim na sustav e-Građani/ e-Poslovanje, koje svoje potpisno rješenje baziraju na spomenutoj platformi, korisnici će od sada moći pristupati i Fininim digitalnim certifikatima na kripto uređaju.
Kako bi mogli potpisivati Fininim digitalnim certifikatima na kripto uređaju, korisnici trebaju uz programsku podršku za digitalne certifikate instalirati i PKI datoteku koju mogu preuzeti ovdje:PKI datoteka za 32 bitna računala:
https://cdn.fina.hr/finapki/FINA_PKI_%20INSTAL_32.zipPKI datoteka za 64 bitna računala
https://cdn.fina.hr/finapki/FINA_PKI_%20INSTAL_64.zip
U slučaju problema s instalacijom datoteke, možete se obratiti na adresu e-pošte: info@fina.hr ili na besplatni broj telefona 0800 0080.

Obavijest o redovnoj obnovi certifikata servisa izdavanja produkcijskih vremenskih žigova Fina QTSA 2017

03. siječnja 2022. - Obavještavamo korisnike produkcijskog servisa izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova Fina QTSA 2017 da će, radi skorog isteka važenja privatnog ključa certifikata kojim se potpisuju vremenski žigovi, Fina QTSA 2017 servis 25. siječnja 2022. oko 09:00 sati započeti potpisivati i izdavati vremenske žigove novim privatnim ključem i certifikatom koji će u Subject polju u atributu commonName (CN) imati vrijednost Fina QTSA 2017 7.

Postojeći, trenutno važeći certifikat i privatni ključ koristit će se do navedene promjene.

Zbog jednogodišnjeg trajanja privatnog ključa certifikata za potpisivanje vremenskih žigova servisa Fina QTSA 2017, privatni ključ i pripadajući certifikat redovno se izdaju svake godine te se novim privatnim ključem i certifikatom sljedećih 12 mjeseci potpisuju elektronički vremenski žigovi.

Važna napomena! Kod ovogodišnjeg izdavanja novog certifikata uvodi se promjena. Ovo izdavanje certifikata za potpisivanje vremenskih žigova po prvi će puta obaviti Fina RDC 2020 CA, što predstavlja promjenu u odnosu na dosadašnje izdavanje jer je prethodne certifikate za potpisivanje vremenskih žigova izdavao Fina RDC 2015 CA. Subordinirane CA certifikate za Fina RDC 2020 CA i Fina RDC 2015 CA izdao je Fina Root CA. Također, zbog ove promjene u izdavanju novog certifikata za potpisivanje vremenskih žigova u svakom vremenskom žigu izdanom nakon ove promjene polje Policy OID će umjesto sadašnje vrijednosti 1.3.124.1104.2.3.1.1.5 imati vrijednost 1.3.124.1104.2.3.1.1.6. Molimo korisnike i pouzdajuće strane da do 25. siječnja 2022. provjere i po potrebi podese svoje sustave u cilju ostvarivanja povjerenja u Fina RDC 2020 CA kako bi se validacija novog certifikata za potpisivanje vremenskih žigova pri provjeri vremenskog žiga mogla nesmetano obavljati. 
Novi certifikat bit će objavljen na web stranicama Fine u dijelu Kvalificirani elektronički vremenski žig, neposredno prije početka korištenja pripadajućeg novog privatnog ključa.
Tijekom ove promjene ne očekuju se prekidi u pružanju usluge izdavanja vremenskih žigova.

Obavijest o redovnom održavanju produkcijskog sustava

20. prosinca 2021. - Obavještavamo korisnike da će zbog redovnog održavanja produkcijskog sustava u utorak 21. prosinca 2021. godine u periodu od 06:00 do 08:00 sati doći će do kratkotrajnih prekida u radu servisa.

Obavijest o prestanku rada Fininog RDC CA

17. studeni 2021. Nastavno na prethodnu obavijest od 04. studenog 2021. obavještavamo korisnike da dosadašnja adresa CRL liste ldap://rdc-ldap.fina.hr/ou=RDC,o=FINA,c=HR?certificateRevocationList;binary više neće biti u funkciji već će se CRL lista koju je izdao RDC CA moći dohvatiti s postojeće adrese http://rdc.fina.hr/CRL/rdc.crl.

Obavijest o prestanku rada Fininog RDC CA

04. studeni 2021. - Obavještavamo korisnike da će 16.11.2021. trajno prestati raditi Finin RDC CA kojeg je krajem 2015. godine uspješno zamijenio napredniji Fina RDC 2015 CA. Od tada se korisnički certifikati izdaju na Fina RDC 2015 CA, a RDC CA je po potrebi, obavljao samo funkcije opozivanja, suspendiranja i reaktiviranja onih korisničkih certifikata koji su bili izdani na tom sustavu.

Ovaj trajni prestanak rada RDC CA neće imati nikakvog utjecaja na rad postojećih i novih korisnika važećih Fininih certifikata niti će imati utjecaja na rad servisa koji koriste važeće Finine certifikate.

Svi korisnički certifikati koje je izdao RDC CA istekli su ili su opozvani, a CRL lista koju je izdao RDC CA bit će i dalje dostupna na adresi http://rdc.fina.hr/CRL/rdc.crl.

Obavijest o redovnom održavanju produkcijskog sustava

20. listopad 2021. - Obavještavamo korisnike da će zbog redovnog održavanja produkcijskog sustava u nedjelju 24. listopada 2021. godine u periodu od 08:00 do 12:00 sati te od 14:00 do 18:00 sati doći će do dužih prekida u radu servisa.

Obavijest o redovnom održavanju produkcijskog sustava

15. listopad 2021. - Obavještavamo korisnike da će zbog redovnog održavanja produkcijskog sustava u ponedjeljak 18. listopada 2021. godine u periodu od 16:00 do 16:30 sati biti mogući kratkotrajni prekidi u radu servisa.

Obavijest o povremenom prekidu dostupnosti Fininog OCSP servisa

07. listopad 2021. - Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na Fininom OCSP servisu (http://ocsp.fina.hr) u nedjelju 10. listopada 2021. između 8:00 i 10:00 sati doći do prekida dostupnosti tog servisa. Prekid u radu ovog servisa uočiti će korisnici koji provjeru opozvanosti ili suspendiranosti certifikata provode samo putem OCSP servisa.

Najava prekida ne odnosi se na dostupnost lista opozvanih certifikata (CRL) i u tom razdoblju provjera opozvanosti ili suspendiranosti certifikata putem CRL će se odvijati bez prekida.

Izmjena pri izdavanju SSL certifikata

24.09.2021. - Obavještavamo korisnike da će od 25.09.2021., zbog regulatornih zahtjeva, Fina za izdavanje SSL certifikata zaprimati samo zahtjeve u kojima se traži preuzimanje certifikata u obliku cer ili p7b datoteke, tj. neće više zaprimati zahtjeve za izdavanje SSL certifikata u kojima se traži preuzimanje certifikata u obliku p12 datoteke.

Ova obavijest se odnosi na sljedeće tipove certifikata:
SSL certifikat razine 2 (OVCP) - Certifikat za autentikaciju mrežnih stranica,
EU QWAC certifikat (QCP-w) – Kvalificirani certifikat za autentikaciju mrežnih stranica,
EU PSD2 QWAC certifikat (QCP-w-psd2) - PSD2 kvalificirani certifikat za autentikaciju mrežnih stranica.

Zbog preuzimanja certifikata u obliku cer ili p7b datoteke očekuje se da korisnik par ključeva generira na svojoj lokaciji te da CSR (Certificate Signing Request) u kojem je javni ključ dostavi uporabom Fina CMS-a kako je to opisano u uputi.

Obavijest o radovima na održavanju mrežne PKI infrastrukture

16. rujan 2021. - Obavještavamo korisnike da će zbog redovnog održavanja produkcijskog sustava u nedjelju 19. rujna 2021. u periodu od 8:00 do 10:00 sati doći do prekida dostupnosti sustav za izdavanje digitalnih certifikata (CMS), PKI u oblaku s pripadajućim servisima, sustava za izdavanje vremenskih žigova. Najava prekida ne odnosi se na dostupnost lista opozvanih certifikata (CRL) i u tom razdoblju provjera opozvanosti ili suspendiranosti certifikata putem CRL će se odvijati bez prekida.

Obavijest o radovima na održavanju mrežne infrastrukture

13. srpanj 2021. - Obavještavamo korisnike da će se u petka 16. srpnja 2021. u periodu od 22:00 sata do subote 17. srpnja 2021. do 04:00 sata izvoditi radovi održavanja na mrežnoj infrastrukturi Fine. Tijekom navedenog perioda može doći do višestrukih prekida u radu servisa.

Obavijest o radovima na održavanju mrežne PKI infrastrukture

22. travanj 2021. - Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na Fininim sustavima u nedjelju 25. travnja 2021. između 7:00 i 12:00 sati doći do prekida dostupnosti sustav za izdavanje digitalnih certifikata (CMS), PKI u oblaku, sustava za izdavanje vremenskih žigova te OCSP servisa. Do prekida će dolaziti zbog održavanja mrežne PKI infrastrukture zbog nadogradnje softvera. Najava prekida ne odnosi se na dostupnost lista opozvanih certifikata (CRL) i u tom razdoblju provjera opozvanosti ili suspendiranosti certifikata putem CRL će se odvijati bez prekida.

Obavijest o povremenom prekidu dostupnosti Fininog OCSP servisa

24. ožujak 2021. - Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na Fininom OCSP servisu (http://ocsp.fina.hr) u nedjelju 28. ožujka 2021. između 8:00 i 11:00 sati dolaziti do povremenih prekida dostupnosti tog servisa. Do prekida će dolaziti zbog postavljanja u rad obnovljenih produkcijskih certifikata za Finin OCSP servis (certifikat za Fina Root OCSP, Fina RDC 2015 OCSP, Fina RDC-TDU 2015 OCSP i Fina RDC 2020 OCSP). Povremene prekide u radu ovog servisa mogu uočiti korisnici koji provjeru opozvanosti ili suspendiranosti certifikata provode samo putem OCSP servisa.
Najava prekida ne odnosi se na dostupnost lista opozvanih certifikata (CRL) i u tom razdoblju provjera opozvanosti ili suspendiranosti certifikata putem CRL će se odvijati bez prekida.

Obavijest o izmjenama u servisu izdavanja elektroničkih vremenskih žigova za testiranja i demonstraciju

12. ožujka 2021. - Obavještavamo korisnike Fininog servisa izdavanja vremenskih žigova za testiranja i demonstraciju - Fina Demo QTSA 2017 da će Fina Demo QTSA 2017 servis 22. ožujka 2021. godine između 8:00 i 09:00 sati započeti potpisivati i izdavati Demo vremenske žigove koristeći novi certifikat i privatni ključ. Certifikat će umjesto naziva "Fina Demo QTSA 2017 4" (atribut CN polja Subject) imati naziv "Fina Demo QTSA 2017 5".

Profil odgovora Fina Demo QTSA 2017 servisa i certifikata kojim će odgovor potpisivati ne mijenja se, te se ne očekuju poteškoće korisnika u radu sa servisom.

Obavijest korisnicima digitalnih certifikata koji koriste Microsoft Office 365 proizvode o nemogućnosti primanja elektroničkih poruka od strane Fine

9. ožujak 2021. - Obavještavamo korisnike Microsoft Office 365 proizvoda o nemogućnosti primanja elektroničkih poruka od strane Fine. Problem zaprimanja elektroničke pošte koju šalje Fina, korisnici Microsoft Office 365 proizvoda mogli su zamijetiti tijekom prošlog i ovog tjedna.

Fina je navedeni problem prijavila Microsoftu službenim kanalima korisničke podrške te je rješavanje problema u tijeku, sukladno važećim pravilima i odzivnim vremenima korisničke podrške istog.

S obzirom da Fina nije korisnik Microsoftovog mail sustava te nema mogućnost dodatne eskalacije prijave, upućujemo Vas, uz suglasnost Microsofta, da im kao korisnici Microsoft mail sustava, prijavite nemogućnost zaprimanja elektroničke pošte od strane Fine.

Zbog uočenog problema korisnicima digitalnih certifikata, koji koriste Microsoft Office 365 proizvod, nisu isporučene elektroničke poruke koje se odnose na sljedeće:

 • obavijesti o isteku digitalnih certifikata,
 • inicijalna poruka koja sadrži obavijest za aktivaciju kripto uređaja
 • poruka kojom se dostavljaju aktivacijski kodovi za preuzimanje certifikata
 • poruka kojom se dostavljaju PIN-ovi,
 • poruka o izvršenom oporavku certifikata
 • poruka vezana uz otključavanje kripto uređaja

Preporuka je da korisnici Microsoft Office 365 proizvoda zatraže u Fini izmjenu kontakt adrese elektroničke pošte. Izmjenu kontakt adrese elektroničke pošte moguće je zatražiti u najbližoj poslovnici Fine dostavom dopisa kojim se traži navedena izmjena. Dopis treba sadržavati podatak o novoj adresi elektroničke pošte te treba biti potpisan od strane ovlaštene osobe za zastupanje. Po zaprimljenom dopisu Fina će izvršiti izmjenu adrese elektroničke pošte.

Korisnici po izvršenoj promjeni podatka o adresi elektroničke pošte mogu na adresu e-poslovanje@fina.hr prijaviti izvršenu izmjenu te zatražiti ponovno slanje neke od gore navedenih poruka.

Obavijest o redovnoj obnovi certifikata servisa izdavanja produkcijskih vremenskih žigova Fina QTSA 2017

25. siječanj 2021. - Obavještavamo korisnike produkcijskog servisa izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova Fina QTSA 2017 da će, radi skorog isteka važenja privatnog ključa certifikata kojim se potpisuju vremenski žigovi, Fina QTSA 2017 servis 26. siječnja 2021. iza 09:00 sati započeti potpisivati i izdavati vremenske žigove novim privatnim ključem i certifikatom.

Postojeći, trenutno važeći certifikat i privatni ključ koristit će se do navedene promjene.

Zbog jednogodišnjeg trajanja privatnog ključa certifikata za potpis vremenskih žigova servisa Fina QTSA 2017, privatni ključ i pripadajući certifikat redovno se izdaju svake godine te se novim privatnim ključem i certifikatom sljedećih 12 mjeseci potpisuju elektronički vremenski žigovi. Novi certifikat za potpis vremenskog žiga bit će izdan prema istom profilu kao i trenutno važeći certifikat.

Novi certifikat bit će objavljen na web stranicama Fine u dijelu Kvalificirani elektronički vremenski žig, neposredno prije početka korištenja pripadajućeg novog privatnog ključa.

Tijekom ove promjene ne očekuju se prekidi u pružanju usluge izdavanja vremenskih žigova.

Novi subordiniranom Fina RDC 2020 CA certifikat

18. prosinac 2020. - Obavještavamo korisnike da novi subordinirani Fina RDC 2020 CA na kojem se izdaju certifikati čiji se privatni ključ izdaje u soft obliku možete pronaći na linku https://www.fina.hr/ca-fina-root-certifikati

Novi subordinirani Fina RDC 2020 CA odnosi se samo na certifikate koji se izdaju na period od 5 godina:

 • Aplikacijski certifikat razine 1 (NCP) što podrazumijeva i Aplikacijski certifikat za Fiskalizaciju i Aplikacijski certifikat za Fina e-Račun i e-Račun za državu
 • EU kvalificirani soft certifikat za e-pečat (QCP-l)
 • Osobni soft certifikat (NCP)
 • Osobni udaljeni certifikat (LCP)
 • Poslovni soft certifikat (NCP)
 • Poslovni soft certifikat (LCP)
 • Poslovni udaljeni certifikat (LCP)

Obavijest o redovnom održavanju produkcijskog sustava

20. studeni 2020. - Obavještavamo korisnike da će zbog redovnog održavanja produkcijskog sustava u ponedjeljak 23. studenog 2020. u periodu od 20:00 do 21:00 sati biti mogući kratkotrajni prekidi u radu servisa.

Izdavanje certifikata na novom subordiniranom Fina RDC 2020 CA certifikatu

17. studeni 2020. - Obavještavamo vas da Fina uvodi novi subordinirani Fina RDC 2020 CA na kojem će se izdavati certifikati čiji se privatni ključ izdaje u soft obliku. Početak izdavanja produkcijskih certifikata planiran je za 25. studenog 2020. kada ujedno prestaje izdavanje tih certifikata na postojećem Fina RDC 2015 CA-u.

Ova se promjena odnosi samo na certifikate koji se izdaju na period od 5 godina.

 

Novi Fina RDC 2020 CA će izdavati sljedeće certifikate:

 • Aplikacijski certifikat razine 1 (NCP) što podrazumijeva i Aplikacijski certifikat za Fiskalizaciju
 • EU kvalificirani soft certifikat za e-pečat (QCP-l)
 • Osobni soft certifikat (NCP)
 • Osobni udaljeni certifikat (LCP)
 • Poslovni soft certifikat (NCP)
 • Poslovni soft certifikat (LCP)
 • Poslovni udaljeni certifikat (LCP)

 

ŠTO JE POTREBNO NAPRAVITI?

Ako ste vlasnik rješenja u kojem se koristi neki od gore navedenih certifikata i ako vaš sustav ima postojeći Fina Root CA certifikat importiran kao Trust anchor (root certifikat kojem se vjeruje) vrlo je vjerojatno da ove promjene u Fina RDC 2020 CA certifikata neće imati nikakav utjecaj, ali svakako preporučujemo provjeru.

Ako vaš sustav/rješenje nema importiran postojeći Fina Root CA certifikat kao Trust anchor (root certifikat kojem se vjeruje), molimo vas da ga dodate u popis root certifikata kojim se vjeruje. Ako to nije moguće, nakon izdavanja novog Fina RDC 2020 CA certifikata 25.11.2020. bit će ga potrebno importirati kako biste ostvarili povjerenje u nove certifikate koje ćemo početi izdavati nakon 25.11.2020.

Promjene se mogu manifestirati u validaciji elektroničkog potpisa računa koje će dostavljati fiskalne blagajne kojima će biti izdan novi korisnički certifikat stoga je preporuka izvršiti provjeru od strane vlasnika blagajničkih rješenja.

U prilogu ove obavijesti nalazi se Demo certifikat .p12 za svaku gore navedenu vrstu certifikata koji možete preuzeti te njime testirati svoja rješenja kako biste provjerili imaju li promjene utjecaja te ako imaju poduzeti gore navedene aktivnosti.

Lozinka Demo certifikata namijenjenog za testiranje je sljedeća: 1234aA

Kako bi omogućili što vjernije testiranje uspostavili smo novi subordinirani Fina Demo CA 2020 (http://demo-pki.fina.hr/certifikati/demo2020_sub_ca.cer ) čiji certifikat je izdan od strane postojećeg Fina Demo Root CA (http://demo-pki.fina.hr/certifikati/demo2014_root_ca.cer). Novi Fina Demo CA 2020 za potrebe testiranja izdaje Demo certifikate.

 

Dokumenti s opisima profila predmetnih certifikata:

 

Fina Demo CA certifikat:

 

Demo certifikati za potrebe testiranja:

 

Obavijest o redovnom održavanju produkcijskog sustava

22. listopad 2020. - Obavještavamo korisnike da će zbog redovnog održavanja produkcijskog sustava u nedjelju 25. listopada 2020. u periodu od 8:00 do 10:00 te između 12:00 i 14:00 sati biti mogući kratkotrajni prekidi u radu servisa.

Obavijest o redovnom održavanju produkcijskog sustava

09. listopad 2020. - Obavještavamo korisnike da će zbog redovnog održavanja produkcijskog sustava u noći sa subote na nedjelju 11. listopada 2020. u periodu od 00:00 do 04:00 sati biti mogući kratkotrajni prekidi u radu servisa.

Obavijest o redovnom održavanju produkcijskog sustava

18. rujna 2020. - Obavještavamo korisnike da će zbog redovnog održavanja produkcijskog sustava u nedjelju 20. rujna 2020. u periodu od 08:00 do 14:00 sati biti mogući kratkotrajni prekidi u radu servisa.

Obavijest za obveznike fiskalizacije - obnova fiskalcis certifikata Porezne uprave

15. rujan 2020. - Slijedom obavijesti Porezne uprave o skorom isteku aplikacijskog certifikata fiskalcis, koji se koristi u produkcijskoj okolini u sustavu fiskalizacije, obavještavamo korisnike da će se novi aplikacijski certifikat implementirati na strani sustava Porezne uprave 8. listopada 2020. godine ujutro u 5:00 sati.

Obveznici će javni ključ novog produkcijskog certifikata moći početi preuzimati prije njegove zamjene, od 1. listopada 2020. godine, putem Finine tražilice certifikata ili na Internet stranici Porezne uprave.

Za sve dodatne informacije molimo da nas kontaktirate na e-mail adresu: certifikati-fiskalizacija@fina.hr.

Obavijest o redovnom održavanju produkcijskog sustava

13. kolovoz 2020. - Obavještavamo korisnike da će zbog redovnog održavanja produkcijskog sustava u nedjelju 16. kolovoza 2020. godine u periodu od 09:00 do 12:00 sati biti mogući kratkotrajni prekidi u radu servisa.

Obavijest korisnicima vezano uz mogućnost dostave elektronički potpisane dokumentacije za izdavanje digitalnih certifikata, Zahtjeva za opoziv i Pristupnice za Finin servis izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova

29. lipnja 2020. – Obavještavamo korisnike da je Fina omogućila dostavu elektronički potpisane dokumentacije za izdavanje većine digitalnih certifikata, Zahtjeva za opoziv i Pristupnice za Finin servis izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova.

Dokumentaciju je potrebno potpisati najmanje naprednim elektroničkim potpisom koji se temelji na kvalificiranom certifikatu.

>>Više informacija o online servisu za predaju dokumentacije

>>Više informacija o dostavi elektronički potpisane dokumentacije za izdavanje digitalnih certifikata

>>Više informacija o dostavi Zahtjeva za opoziv

>>Više informacija o dostavi Pristupnice za Finin servis za izdavanje kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova

Za sve dodatne informacije molimo da nas kontaktirate na e-mail adresu: info@fina.hr.

Obavijest o izmjenama u servisu izdavanja elektroničkih vremenskih žigova

16. travnja 2020. – Obavještavamo korisnike da će Finin servis za izdavanja elektroničkih vremenskih žigova (Fina QTSA 2017) dana 20. travnja 2020. započeti izdavati elektroničke vremenske žigove s izmijenjenom vrijednošću u postojećem polju Policy OID.

Polje Policy OID u svakom vremenskom žigu izdanom nakon ove promjene će umjesto sadašnje vrijednosti 1.3.124.1104.2.3.1.1.3 imati vrijednost 1.3.124.1104.2.3.1.1.4.

Razlog ove promjene je stupanje na snagu nove podverzije dokumenta Opća pravila pružanja usluga izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova. Tijekom ove promjene ne očekuju se prekidi u radu servisa.

Očekivano vrijeme izdavanja prvog vremenskog žiga s novim OID-om je između 8:00 i 8:30.

Uoči ovih izmjena na Fininim internetskim stranicama https://www.fina.hr/vremenski-zig bit će objavljene nove podverzije dokumenata Opća pravila pružanja usluga izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova i Pravilnik o postupcima pružanja usluga izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova.

Za sve dodatne informacije molimo da nas kontaktirate na e-mail adresu: info@fina.hr.

Obavijest o povremenom prekidu dostupnosti Fininog OCSP servisa

30. ožujak 2020. - Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova u nedjelju 05. travnja 2020. između 9:00 i 14:00 sati dolaziti do povremenih prekida dostupnosti Finininog OCSP servisa (http://ocsp.fina.hr). Povremeni prekid u radu ovog servisa mogu uočiti korisnici koji provjeru opozvanosti ili suspendiranosti certifikata provode samo putem OCSP servisa.

Najava prekida ne odnosi se na dostupnost lista opozvanih certifikata (CRL). Provjera opozvanosti ili suspendiranosti certifikata putem CRL će i dalje biti moguća i odvijat će se bez prekida.

Obavijest o izmjenama u servisu izdavanja elektroničkih vremenskih žigova za testiranja i demonstraciju - izmjena datuma

24. ožujka 2020. - Obavještavamo korisnike Fininog servisa izdavanja vremenskih žigova za testiranja i demonstraciju - Fina Demo QTSA 2017 da je došlo do izmjene datuma kada će Fina Demo QTSA 2017 servis započeti potpisivati i izdavati Demo vremenske žigove koristeći novi certifikat i privatni ključ.

Umjesto najavljenog 29. ožujka 2020. do izmjene će doći 26. ožujka 2020. između 8:00 i 09:00 sati.

Obavijest za obveznike fiskalizacije - obnova poslužiteljskog certifikata Porezne uprave

4. ožujka 2020. - Slijedom obavijesti Porezne uprave o skorom isteku poslužiteljskog certifikata cis.porezna-uprava.hr koji se koristi u produkcijskoj okolini u sustavu fiskalizacije, obavještavamo korisnike da će se novi poslužiteljski certifikat implementirati na strani sustava Porezne uprave u četvrtak 21. svibnja 2020. godine.

Obveznici će javni ključ novog certifikata moći početi preuzimati prije njegove zamjene, od 30. travnja 2020. godine, putem FINA tražilice certifikata (https://rdc.fina.hr/certificate-search/) ili na Internet stranici Porezne uprave.

Preporuka je da se obveznici fiskalizacije obrate proizvođaču/ održavatelju programskog rješenja za fiskalizaciju kojeg koriste i/ili svojoj IT podršci.
6. travnja 2020. godine izvršit će se obnova poslužiteljskog certifikata testnog sustava Fiskalizacije cistest.apis-it.hr te će biti omogućeno testiranje.

Poslužiteljski certifikat testnog sustava moći će se preuzimati s FINA tražilice Demo certifikata (http://demo-pki.fina.hr/certificate-search/) od 02. travnja 2020. godine.

Za sve dodatne informacije molimo da nas kontaktirate na e-mail adresu: 
certifikati-fiskalizacija@fina.hr

Obavijest o izmjenama u servisu izdavanja elektroničkih vremenskih žigova za testiranja i demonstraciju

04. ožujka 2020. - Obavještavamo korisnike Fininog servisa izdavanja vremenskih žigova za testiranja i demonstraciju - Fina Demo QTSA 2017 da će Fina Demo QTSA 2017 servis 29. ožujka 2020. godine između 8:00 i 09:00 sati započeti potpisivati i izdavati Demo vremenske žigove koristeći novi certifikat i privatni ključ. Certifikat će umjesto naziva "Fina Demo QTSA 2017 3" (atribut CN polja Subject) imati naziv "Fina Demo QTSA 2017 4".

Profil odgovora Fina Demo QTSA 2017 servisa i certifikata kojim će odgovor potpisivati ne mijenja se, te se ne očekuju poteškoće korisnika u radu sa servisom.

Obavijest o redovnoj obnovi certifikata servisa izdavanja produkcijskih vremenskih žigova Fina QTSA 2017

24. siječanj 2020. - Obavještavamo korisnike produkcijskog servisa izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova Fina QTSA 2017 da će, radi skorog isteka važenja privatnog ključa certifikata kojim se potpisuju vremenski žigovi, Fina QTSA 2017 servis 29. siječnja 2020. u vremenu između 12:00 i 14:00 sati započeti potpisivati i izdavati vremenske žigove novim privatnim ključem i certifikatom.

Postojeći, trenutno važeći certifikat i privatni ključ koristit će se do navedene promjene.

Zbog jednogodišnjeg trajanja privatnog ključa certifikata za potpis vremenskih žigova servisa Fina QTSA 2017, privatni ključ i pripadajući certifikat redovno se izdaju svake godine te se novim privatnim ključem i certifikatom sljedećih 12 mjeseci potpisuju elektronički vremenski žigovi. Novi certifikat za potpis vremenskog žiga bit će izdan prema istom profilu kao i trenutno važeći certifikat.

Novi certifikat bit će objavljen na web stranicama Fine u dijelu Kvalificirani elektronički vremenski žig, neposredno prije početka korištenja pripadajućeg novog privatnog ključa.

Tijekom ove promjene ne očekuju se prekidi u pružanju usluge izdavanja vremenskih žigova.

Obavijest o redovnom održavanju produkcijskog PKI sustava

24. siječanj 2020.- Obavještavamo korisnike da će zbog redovnog održavanja produkcijskog PKI sustava u nedjelju 26. siječnja 2020. u periodu od 08:00 do 10:30 sati doći do povremenog prekida rada sustava za izdavanje digitalnih certifikata i sustava za izdavanje vremenskog žiga te OCSP servisa.

Obavijest o redovnom održavanju produkcijskog sustava

17. siječanj 2020. - Obavještavamo korisnike da će zbog redovnog održavanja produkcijskog sustava u nedjelju 19. siječnja 2020. u periodu od 09:00 do 12:00 sati te u ponedjeljak 20. siječnja 2020. u periodu od 16:00 do 20:00 sati biti mogući kratkotrajni prekidi u radu.

Izmjena u postupku izdavanja digitalnih certifikata na kriptografskom uređaju

10. siječanj 2020. - Obavještavamo sve korisnike Fininih digitalnih certifikata na kriptografskom uređaju da će od 13. siječnja 2020. godine doći do izmjene u postupku izdavanja digitalnih certifikata na kriptografskom uređaju. Izmjena se odnosi na postupak preuzimanja digitalnih certifikata.

U postupku izdavanja digitalnih certifikata, nakon obrade dokumentacije predane u Finu, korisnik će preuzeti prazan kriptografski uređaj. Korisnik će na adresu e-pošte, navedenu u Zahtjevu za izdavanje certifikata, zaprimiti obavijest o autorizacijskom kodu za aktivaciju kripto uređaja i preuzimanje certifikata te uputu o načinu preuzimanja certifikata. Postupak preuzimanja certifikata korisnik će odrađivati samostalno, putem CMS portala za preuzimanje digitalnih certifikata.

Drugih izmjena u postupku zahtijevanja i izdavanja digitalnih certifikata na kriptografskom uređaju neće biti.

Za sve dodatne informacije molimo da nas kontaktirate na e-mail adresu: info@fina.hr

Obavijest o preventivnom održavanju produkcijskog PKI sustava za izdavanje certifikata

12. studeni 2019. - Obavještavamo korisnike da će zbog preventivnog održavanja produkcijskog PKI sustava u nedjelju 17. studenog 2019. između 8:00 i 16:00 sati dolaziti do povremenih prekida na sustavu za izdavanje i obnovu certifikata.

Obavijest o povremenom prekidu dostupnosti Fininog OCSP servisa

5. travanj 2019. - Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova u nedjelju 07. travnja 2019. između 8:00 i 11:00 sati dolaziti do povremenih prekida dostupnosti Finininog OCSP servisa (http://ocsp.fina.hr). Prekid u radu ovog servisa mogu uočiti korisnici koji provjeru opozvanosti ili suspendiranosti certifikata provode samo putem OCSP servisa.

Najava prekida ne odnosi se na dostupnost lista opozvanih certifikata (CRL). Provjera opozvanosti ili suspendiranosti certifikata putem CRL će cijelo vrijeme biti moguća i bez prekida.

Za sve dodatne informacije molimo da nas kontaktirate na e-mail adresu: info.pki@fina.hr.

Obavijest o izmjenama u servisu izdavanja elektroničkih vremenskih žigova za testiranja i demonstraciju

22. ožujka 2019. - Obavještavamo korisnike Fininog servisa izdavanja vremenskih žigova za testiranja i demonstraciju - Fina Demo QTSA 2017 da će, u svrhu tehnološkog unaprjeđenja, Fina Demo QTSA 2017 servis 29. ožujka 2019. godine između 8:00 i 10:00 sati započeti potpisivati i izdavati Demo vremenske žigove koristeći novi certifikat i privatni ključ. Certifikat će umjesto naziva „Fina Demo QTSA 2017 2“ (atribut cn polja Subject) imati naziv „Fina Demo QTSA 2017 3“.

Profil odgovora Fina Demo QTSA 2017 servisa i certifikata kojim se on potpisuje se ne mijenja te se ne očekuju poteškoće korisnika servisa.

Za sve dodatne informacije molimo da nas kontaktirate na e-mail adresu: info.pki@fina.hr.

Obavijest o izdavanju testnih Demo kvalificiranih PSD2 certifikata

18. ožujka 2019 - Obavještavamo korisnike da je Fina u svrhu testiranja servisa iz domene Direktive (EU) 2015/2366 (PSD2 direktiva), pripremila izdavanje novih profila certifikata sukladnih s navedenom direktivom i s člankom 34. Delegirane uredbe komisije (EU) 2018/389 ?d 27. studenoga 2017. o dopuni Direktive (EU) 2015/2366 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu regulatornih tehničkih standarda za pouzdanu autentifikaciju klijenta i zajedničke i sigurne otvorene standarde komunikacije.

Radi se o novim PSD2 certifikatima koji se trenutno izdaju na Demo okolini, a koji su namijenjeni za testiranje pouzdane autentikacije i komunikacije kako je predviđeno u PSD2 regulativi.

Profili tih novih testnih Demo kvalificiranih PSD2 certifikata Fine, kao kvalificiranog pružatelja usluga povjerenja prema Uredbi (EU) br. 910/2014 (eIDAS), sukladni su s tehničkom specifikacijom ETSI TS 119 495 V1.2.1 (2018-11) Electronic Signatures and Infrastructures (ESI); Sector Specific Requirements; Qualified Certificate Profiles and TSP Policy Requirements under the payment services Directive (EU) 2015/2366 i eIDAS uredbom.

Za izdavanje PSD2 testnih certifikata kao i za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na e-mail adresu: info.pki@fina.hr.

Obavijest o izmjenama u servisu izdavanja elektroničkih vremenskih žigova

25. siječnja 2019. - Sukladno obavijesti od 15. Studenog 2018., Fina će 31. siječnja 2019. izvršiti tehničko unapređenje produkcijskog servisa za izdavanje kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova - Fina QTSA 2017.

Fina QTSA 2017 servis će ovim unapređenjem nastaviti biti sukladan s eIDAS uredbom i podržavat će zahtjeve klijentskih aplikacija za izdavanje elektroničkih vremenskih žigova sukladno normi ETSI EN 319 422 i preporuci IETF RFC 3161, te se ne očekuju poteškoće uzrokovane unapređenjem servisa.

Nakon ovog unapređenja svaki odgovor servisa Fina QTSA 2017 sadržavat će polje PKIFreeText, a svaki vremenski žig sadržavat će i dodano polje ordering.

Polje PKIFreeText je trenutno prisutno u odgovoru Fina QTSA 2017 servisa u slučaju pogreške u zahtjevu za izdavanje vremenskog žiga, a nakon unapređenja bit će prisutno u odgovoru servisa i prilikom svakog uspješnog izdavanja vremenskog žiga.

Polje ordering će nakon unapređenja biti prisutno u svakom vremenskom žigu servisa Fina QTSA 2017 i njegova vrijednost uvijek će biti postavljena na FALSE.

Vrijednost polja Policy OID vremenskog žiga će nakon unapređenja umjesto 1.3.124.1104.2.3.1.1.2 biti 1.3.124.1104.2.3.1.1.3

Uoči ovih izmjena na Fininim internetskim stranicama http://www.fina.hr/finadigicert bit će objavljene nove verzije dokumenata Opća pravila pružanja usluga izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova i Pravilnik o postupcima pružanja usluga izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova.

Fina će, 31. siječnja 2019. izdati i novi Fina QTSA 2017 kvalificirani certifikat za potpis odgovora nadograđenog servisa Fina QTSA 2017.

Za sve dodatne informacije molimo da nas kontaktirate na e-mail adresu: info.pki@fina.hr.

Obavijest o izmjenama u servisu izdavanja elektroničkih vremenskih žigova

15. studenoga 2018. - Fina planira 31. siječnja 2019. izvršiti tehničko unapređenje produkcijskog servisa za izdavanje kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova - Fina QTSA 2017.

Fina QTSA 2017 servis će nakon ovog unapređenja nastaviti biti sukladan s eIDAS uredbom i podržavat će zahtjeve klijentskih aplikacija za izdavanje elektroničkih vremenskih žigova sukladno normi ETSI EN 319 422 i preporuci IETF RFC 3161, te se ne očekuju poteškoće uzrokovane unapređenjem servisa.

Nakon ovog unapređenja svaki odgovor servisa Fina QTSA 2017 sadržavat će polje PKIFreeText, a svaki vremenski žig sadržavat će i dodano polje ordering.

Polje PKIFreeText je trenutno prisutno u odgovoru Fina QTSA 2017 servisa u slučaju pogreške u zahtjevu za izdavanje vremenskog žiga, a nakon unapređenja bit će prisutno u odgovoru servisa i prilikom svakog uspješnog izdavanja vremenskog žiga.

Polje ordering će nakon unapređenja biti prisutno u svakom vremenskom žigu servisa Fina QTSA 2017 i njegova vrijednost uvijek će biti postavljena na FALSE.

Vrijednost polja Policy OID vremenskog žiga će nakon unapređenja umjesto 1.3.124.1104.2.3.1.1.2 biti 1.3.124.1104.2.3.1.1.3

Uoči ovih izmjena na Fininim internetskim stranicama http://www.fina.hr/finadigicert bit će objavljene nove verzije dokumenata Opća pravila pružanja usluga izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova i Pravilnik o postupcima pružanja usluga izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova.

U svrhu testiranja opisanih izmjena Fina će izvršiti unapređenje Fina Demo QTSA 2017 servisa te omogućiti testiranje od 5. prosinca 2018.

Svaki odgovor servisa Fina Demo QTSA 2017 sadržavat će polje PKIFreeText, a svaki vremenski žig sadržavat će i dodano polje ordering, te će vrijednost polja Policy OID vremenskog žiga Fina Demo QTSA 2017 servisa biti 1.3.124.1104.2.3.1.1.3

Pozivamo vas na testiranje odgovora i vremenskog žiga nadograđenog servisa Fina Demo QTSA 2017 te da nas povratno informirate u slučaju eventualnih poteškoća primijećenih za vrijeme testiranja. Testiranje je svakako potrebno za one klijente koji su u upitu na servis vremenskog žiga koristili polje Policy OID, jer će nadograđeni servis davati odgovore samo za novi Policy OID.

Za sve dodatne informacije molimo da nas kontaktirate na e-mail adresu: info.pki@fina.hr.

Obavijest za obveznike fiskalizacije - obnova fiskalcis certifikata Porezne uprave

30. srpnja 2018. - Slijedom obavijesti Porezne uprave o skorom isteku poslužiteljskog certifikata fiskalcis, koji se koristi u produkcijskoj okolini u sustavu fiskalizacije, obavještavamo korisnike da će se novi aplikacijski certifikat implementirati na strani sustava Porezne uprave 8. studenog 2018 godine.

Obveznici će javni ključ novog certifikata moći početi preuzimati prije njegove zamjene, od 9. listopada 2018. godine, putem Finine tražilice certifikata (http://rdc.fina.hr/certificate-search/) ili na Internet stranici Porezne uprave.

Novi produkcijski certifikat će imati dulji serijski broj i različit DN od postojećeg certifikata te u slučaju da korisnički sustav ovisi o tim podacima certifikata, biti će potrebno isto prilagoditi. Preporuka je da se obveznici fiskalizacije obrate proizvođaču/održavatelju programskog rješenja za fiskalizaciju kojeg koriste i/ili svojoj IT podršci.

2. kolovoza 2018. godine izvršit će se obnova aplikacijskog certifikata testnog sustava Fiskalizacije fiskalcistest te će biti omogućeno testiranje.

Detalji vezani za upotrebu certifikata opisani su u dokumentu Fiskalizacija - Tehnička specifikacija za korisnike_v1.6., koja je objavljena na internetskim stranicama Porezne uprave.

Primjena Uredbe o zaštiti osobnih podataka GDPR - novi obrasci Fine

27. srpnja 2018. - 25. svibnja 2018. godine na snagu je stupila primjena Uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR) te je Fina sve obrasce za izdavanje digitalnih certifikata, Pristupnice za korištenje e-servisa Fine te obrasce Punomoći uskladila s Uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).

Ovim vas putem želimo obavijestiti da će Fina od 6. kolovoza 2018. godine prestati sa zaprimanjem dokumentacije koja nije usklađena s Uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR) te je preporuka da prije dostave dokumentacije u Finu, izvršite provjeru jeste li popunili ispravne verzije obrazaca.

Preporuka je da obrasce preuzimate sa stranica Fine kako bi uvijek imali ažurnu verziju obrazaca.

Spomenute usklađene obrasce možete pronaći ovdje.

Obavijest o izmjeni dijela dokumentacije za izdavanje digitanih certifikata sukladno GDPR-u

29. svibnja 2018. - Obavještavamo korisnike da je zbog usklađivanje poslovanja Financijske agencije sa zahtjevima Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka 25. svibnja 2018. došlo do izmjene dijela dokumentacije vezane uz izdavanje digitalnih certifikata. Ažuriranu dokumentaciju korisnici mogu preuzeti ovdje.

 

Obavijest o promjeni podatka u odgovoru servisa izdavanja produkcijskog vremenskog žiga Fina QTSA 2017

8. svibnja 2018. - Obavještavamo korisnike servisa izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova Fina QTSA 2017 da će, radi stupanja na snagu novog Pravilnika o postupcima pružanja usluga izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova, Verzija 1.1 , Fina QTSA 2017 servis 9. svibnja 2018. započeti izdavati vremenske žigove s izmjenom u podatku Policy OID koji se nalazi u odgovoru servisa.

Postojeći podatak Policy OID "1.3.124.1104.2.3.1.1.0" će se promijeniti u "1.3.124.1104.2.3.1.1.1".

Radi ove promjene ne očekuju se problemi u korištenju usluge izdavanja vremenskih žigova Fine.

Obavijest o promjeni potpisnog certifikata servisa izdavanja produkcijskog vremenskog žiga Fina QTSA 2017

30. travnja 2018. - Obavještavamo korisnike servisa izdavanja kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova Fina QTSA 2017 da će, radi skorog isteka važenja privatnog ključa certifikata kojim se potpisuju vremenski žigovi, Fina QTSA 2017 servis 3. svibnja 2018. u drugom dijelu radnog dana započeti potpisivati i izdavati vremenske žigove novim privatnim ključem i certifikatom.

Zbog jednogodišnjeg trajanja privatnog ključa certifikata za potpis vremenskih žigova servisa Fina QTSA 2017, privatni ključ i pripadajući certifikat redovno se izdaju svake godine te se novim privatnim ključem i certifikatom sljedećih 12 mjeseci potpisuju elektronički vremenski žigovi.

Novi certifikat bit će objavljen na web stranicama Fine u dijelu: Kvalificirani elektronički vremenski žig

Tijekom ove promjene ne očekuje se prekid u pružanju usluge izdavanja vremenskih žigova.

Novi certifikat za potpis vremenskog žiga bit će izdan prema istom profilu kao i trenutno važeći certifikat.

Obavijest za obveznike fiskalizacije - obnova demo poslužiteljskog certifikata Porezne uprave

4. travnja 2018. - Obavještavamo korisnike da će, sukladno obavijesti na internetskoj stranici Porezne uprave, 5. travnja 2018. godine u 17 sati, biti izvršena obnova poslužiteljskog certifikata testnog sustava Fiskalizacije cistest.apis-it.hr te će biti omogućeno testiranje.

Preseljenje Registracijskog ureda (LRA) Zagreb

3. travnja 2018. - Obavještavamo korisnike digitalnih certifikata da 16. travnja 2018. godine dolazi do promjene adrese lokacije Registracijskog ureda Fine Zagreb (LRA), s lokacije Trg svibanjskih žrtava 1995. br. 1, 10000 Zagreb na novu lokaciju Ulica Grada Vukovara 70, 10000 Zagreb.

Obavijest o korištenju TLS 1.2 protokola

23. ožujka 2018. - U svrhu zadržavanja potrebne razine sigurnosti korisnicima za usluge izdavanja digitalnih certifikata i vremenskih žigova te za uslugu udaljenog elektroničkog potpisivanja, obavještavamo korisnike da Fina planira za pristup i korištenje servisa izdavanja certifikata, servisa izdavanja vremenskih žigova te servisa ePotpis u oblaku uskoro napustiti sigurnosno rizične, starije verzije TLS protokola.

Dana 4. lipnja 2018. godine, Fina će iz sigurnosnih razloga onemogućiti korištenja protokola TLS 1.0 i TLS 1.1 te će se pristup i korištenje navedenih servisa biti moguće jedino korištenjem TLS 1.2 verzije protokola, koja pruža potrebnu razinu zaštite korisnicima.

Servisi kojima će se moći od 4. lipnja 2018. pristupati isključivo TLS 1.2 protokolom su:

U starijim verzijama TLS protokola, kao i u verzijama već napuštenog SSL protokola otkrivene su ranjivosti koje povećavaju rizik zlouporabe od strane zlonamjerne treće strane (hakera), a što za posljedicu može imati narušavanje sigurnosti podataka koji se starijim verzijama TLS protokola razmjenjuju s navedenim servisima. Iz tog razloga mjerodavne međunarodne norme i tijela zahtijevaju, odnosno strogo preporučuju, prestanak korištenja TLS 1.0 i TLS 1.1 te prelazak na novije verzije TLS protokola, tj. na korištenje verzije TLS 1.2, koja je trenutno najzastupljenija sigurna verzija TLS protokola.

Primarna svrha korištenja TLS protokola je osiguranje povjerljivosti i cjelovitosti podataka koji se internetom razmjenjuju između korisnika i određenog servisa. Korištenje TLS protokola kod krajnjeg korisnika najčešće ostvaruje internet preglednik (internet browser) koji automatski u suradnji sa elektroničkim servisom odabire najbolju podržanu verziju TLS protokola. Ovaj odabir verzije protokola obavlja se automatski, bez intervencije od strane krajnjeg korisnika. Sve novije verzije internet preglednika, operacijskih sustava i drugih aplikacija podržavaju rad s TLS 1.2.

Kako bi korisnicima omogućili provjeru spremnosti za rad s TLS 1.2, Fina će od 16. travnja 2018. na svojoj Demo okolini za potrebe testiranja omogućiti pristup niže navedenim Demo servisima isključivo korištenjem TLS 1.2 protokola.

Demo servisi kojima će od 16. travnja 2018. biti omogućen pristup isključivo TLS 1.2 protokolom su:

Pozivamo vas da od 16. travnja 2018. provjerite mogućnost pristupa i korištenja navedenih Demo servisa Fine te, ukoliko se pokaže potrebnim, na vrijeme prijeđete na korištenje novijih verzija softvera koji podržavaju rad s TLS 1.2.

Obavijest za obveznike fiskalizacije - obnova poslužiteljskog certifikata Porezne uprave

6. ožujka 2018. - Slijedom obavijesti Porezne uprave o skorom isteku poslužiteljskog certifikata cis.porezna-uprava.hr koji se koristi u produkcijskoj okolini u sustavu fiskalizacije, obavještavamo korisnike da će se novi poslužiteljski certifikat implementirati na strani sustava Porezne uprave u četvrtak 7. lipnja 2018 godine.

Obveznici će javni ključ novog certifikata moći početi preuzimati prije njegove zamjene, od 21. svibnja 2018. godine, putem FINA tražilice certifikata (http://rdc.fina.hr/certificate-search/) ili na Internet stranici Porezne uprave.

Novi produkcijski certifikat će imati dulji serijski broj i različit DN od postojećeg certifikata te u slučaju da korisnički sustav ovisi o tim podacima certifikata, biti će potrebno isto prilagoditi. Preporuka je da se obveznici fiskalizacije obrate proizvođaču/održavatelju programskog rješenja za fiskalizaciju kojeg koriste i/ili svojoj IT podršci.

2. svibnja 2018. godine izvršit će se obnova poslužiteljskog certifikata testnog sustava Fiskalizacije cistest.apis-it.hr te će biti omogućeno testiranje.

Detalji vezani za upotrebu certifikata opisani su u dokumentu Fiskalizacija - Tehnička specifikacija za korisnike_v1.6., koja je objavljena na internetskim stranicama Porezne uprave.

Obavijest za korisnike fiskalizacije

29. studenoga 2017. - Obavještavaju se obveznici fiskalizacije da informacije koje pojedini dobavljači blagajničkih rješenja navode kao razlog za promjenu blagajničkog uređaja i programa nisu vezane uz Finu i digitalne certifikate za fiskalizaciju.

Obavijest koju je objavila Fina na svojim internetskim stranicama, odnosi se na istek petogodišnjeg roka valjanosti certifikata te svakodnevno obavještavamo obveznike fiskalizacije čiji certifikati uskoro ističu da na vrijeme zatraže novi certifikat, kako ne bi došlo do zastoja u fiskalizaciji računa.

Promjene koje je Fina provodila i koje se odnose na promjenu profila certifikata radi usklađenja sa zakonskom regulativom EU, nisu uvjetovale nikakve promjene u postupku fiskalizacije računa.

Ono što je osobito važno naglasiti, Fina niti u jednom slučaju ne uvjetuje nikome promjenu blagajničkog rješenja niti imamo bilo kakav utjecaj na tržište blagajničkih rješenja. Svaki obveznik fiskalizacije je slobodan samostalno odabrati dobavljača.

Sve informacije vezane uz izdavanje certifikata za fiskalizaciju obveznici fiskalizacije mogu saznati na Fininim web stranicama, pozivom na besplatni broj telefona 0800 0080 ili upitom na adresu e-pošte certifikati-fiskalizacija@fina.hr.

Sva poslovna i pravna pitanja vezana uz fiskalizaciju računa, obveznici fiskalizacije mogu pronaći na web stranicama Porezne uprave.

Podsjetnik za obveznike fiskalizacije - istek valjanosti fiskalnih certifikata koji se izdaju na rok od 5 godina

19. listopada 2017. - U studenome 2017. godine istječe pet godina od početka izdavanja fiskalnih certifikata, koji se izdaju na rok od 5 godina.

Kako ne bi došlo do prekida u postupku fiskalizacije računa, obveznici fiskalizacije su obvezni, prije isteka valjanosti postojećeg certifikata, zatražiti izdavanje novog, čija će valjanost biti sljedećih 5 godina.

Istekom razdoblja od 5 godina, postojeći certifikat postaje nevažeći te je u blagajničko rješenje potrebno implementirati novi certifikat, kako ne bi došlo do prekida fiskalizacije računa. S obzirom na to da datumom isteka postojeći certifikat postaje trajno nevažeći, preporuka je da se izdavanje novog certifikata zatraži pravovremeno, kako bi se zamjena izvršila do isteka postojećeg certifikata. Neovisno o tome kada će obveznik zatražiti izdavanje novog certifikata, postojeći certifikat vrijedi do njegova isteka, što ostavlja dovoljno vremena da se postojeći certifikat u blagajničkom rješenju zamijeni novim.

Fina će obveznike, odnosno skrbnike certifikata, od listopada kontinuirano obavještavati o isteku certifikata 45, 30 i 15 dana prije isteka valjanosti certifikata. Obavijest se šalje na e-mail adresu osobe koja je evidentirana kao skrbnik certifikata ili na poslovnu adresu obveznika fiskalizacije. Ako je u razdoblju od izdavanja certifikata došlo do promjene podataka koju obveznik nije prijavio u Fini (e-mail adresa skrbnika certifikata, adresa poslovnog subjekta ili promjena skrbnika certifikata), potrebno je u što kraćem roku Fini dostaviti točne podatke kako bi Fina mogla obavijest o datumu isteka certifikata dostaviti pravovremeno i na pravu adresu.

Obveznici koji nisu primili obavijest o isteku valjanosti certifikata ili ne znaju kada točno ističe valjanost njihovog certifikata, provjeru mogu izvršiti pozivom na besplatni broj telefona 0800 0080 ili slanjem upita na adresu e-pošte certifikati-fiskalizacija@fina.hr.

Postupak izdavanja novog certifikata je isti kao postupak koji su obveznici prošli prilikom prethodnog izdavanja certifikata, a dokumentacija se predaje u Finine poslovnice.

Sve potrebne informacije o izdavanju certifikata za fiskalizaciju kao i popis poslovnica u kojima se izdaju, obveznici fiskalizacije mogu pronaći na ovim stranicama.

Obavijest o uspješnoj certifikaciji Fine kao kvalificiranog pružatelja usluga povjerenja prema eIDAS uredbi i korištenju EU znaka pouzdanosti

27. rujna 2017. – Temeljem izvješća o ocjenjivanju sukladnosti koje je provelo neovisno tijelo za ocjenu sukladnosti (TÜV Informationstechnik GmbH) Fina je, od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta potvrđena kao kvalificirani pružatelj usluga povjerenja sukladno Uredbi (EU) br. 910/2014 (eIDAS uredba).

Kao pružatelji kvalificiranih usluga povjerenja, Fina koristi EU znak pouzdanosti kako bi na jednostavan, prepoznatljiv i jasan način naznačila kvalificirane usluge povjerenja koje pruža.

Pomoću EU znaka pouzdanosti jasno se razlikuju kvalificirane usluge povjerenja od drugih usluga povjerenja. Time se pridonosi transparentnosti na tržištu te se potiču povjerenje u internetske usluge i njihova praktičnost, koji su ključni kako bi korisnici u potpunosti imali koristi od elektroničkih usluga i svjesno se pouzdali u njih.

Obavijest o odgodi nadogradnje servisa vremenskih žigova

4. rujna 2017. – Nastavno na obavijest o izmjenama u servisu izdavanja elektroničkih vremenskih žigova od 14. srpnja 2017. godine, obavještavamo sve korisnike servisa vremenskih žigova da se odgađa datum uspostave novog Fina QTSA 2017 servisa za izdavanje produkcijskih kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova usklađenih s eIDAS uredbom koji je bio planiran najkasnije za 4. rujna 2017. godine, budući da je nekoliko korisnika zatražilo dodatno kraće vrijeme za završetak prilagodbe i testiranja svojih rješenja.

Uspostava novog Fina QTSA 2017 servisa s početkom izdavanja produkcijskih kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova te prestanka rada servisa Fina QTSA 2015 s prestankom izdavanja produkcijskih naprednih elektroničkih vremenskih žigova prema postojećim profilima bit će u srijedu, 6. rujna 2017. godine.

Postojeći produkcijski servis izdavanja naprednih vremenskih žigova Fina QTSA 2015 prestat će s radom 6. rujna 2017. godine u 19:00 sati, a novi Fina QTSA 2017 servis za izdavanje produkcijskih kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova započet će s radom 6.rujna 2017. godine u 21:00 sati.

Novom Fina QTSA 2017 servisu pristupat će se na jednak način i preko istih pristupnih točaka koje se koriste za pristup postojećem Fina QTSA 2015 servisu te će se korisnici se i dalje autenticirati istom autentikacijom.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte nas putem e-mail adrese: info.pki@fina.hr.

Obavijest o odgodi datuma početka izdavanja novih profila produkcijskih certifikata i prestanka izdavanja certifikata prema postojećim profilima

1. rujna 2017. - Nastavno na obavijest o datumu početka izdavanja novih profila produkcijskih certifikata usklađenih s eIDAS uredbom od 23. lipnja 2017. godine, a budući da nekoliko korisnika do 4. rujna 2017. godine neće biti posve spremno te da im je potrebno dodatno vrijeme za završetak prilagodbi i testiranja, obavještavamo sve korisnike o odgodi datuma početka izdavanja certifikata prema novim profilima i prestanka izdavanja certifikata prema postojećim profilima.

Početak izdavanja certifikata prema novim profilima i prestanak izdavanja certifikata prema postojećim profilima biti će u ponedjeljak, 9. listopada 2017. godine.

Za sve dodatne informacije molimo Vas da nas kontaktirate na e-mail adresu: info.pki@fina.hr.

Uskoro počinje istjecati valjanost fiskalnih certifikata koji se izdaju na rok od 5 godina

18. srpnja 2017. - S obzirom na to da u studenome 2017. godine istječe pet godina od početka izdavanja fiskalnih certifikata, koji se izdaju na rok od 5 godina, podsjećamo obveznike fiskalizacije da provjere rok valjanosti svojih certifikata za fiskalizaciju.

Kako ne bi došlo do prekida u postupku fiskalizacije računa, obveznici fiskalizacije su obvezni, prije isteka valjanosti postojećeg certifikata, zatražiti izdavanje novog, čija će valjanost biti sljedećih 5 godina.

Napominjemo da istekom razdoblja od 5 godina, postojeći certifikat postaje nevažeći te je u blagajničko rješenje potrebno implementirati novi certifikat, kako ne bi došlo do prekida fiskalizacije računa. Obzirom da datumom isteka postojeći certifikat postaje trajno nevažeći, preporuka je da se pravovremeno zatraži izdavanje novog certifikata kako bi se do isteka postojećeg certifikata izvršila zamjena novim. Neovisno o tome kada će obveznik zatražiti izdavanje novog certifikata, postojeći certifikat vrijedi do njegova isteka što predstavlja dovoljno vremena da se postojeći certifikat u blagajničkom rješenju zamijeni novim.

Fina korisnike, odnosno skrbnike certifikata, obavještava o isteku certifikata 45 dana prije isteka valjanosti certifikata. Obavijest se šalje na e-mail adresu skrbnika certifikata ili na poslovnu adresu obveznika fiskalizacije. Ukoliko je došlo do bilo kakve promjene podataka (e-mail adresa skrbnika certifikata ili adresa poslovnog subjekta), u Fini je potrebno izvršiti ažuriranje podataka, kako bi Fina bila u mogućnosti obveznike fiskalizacije pravovremeno obavijestiti o isteku.

U slučaju da iz nekog razloga niste zaprimili obavijest o isteku valjanosti certifikata ili ne znate kada točno ističe valjanost vašeg certifikata, provjeru možete izvršiti pozivom na besplatni broj telefona 0800 0080 ili slanjem upita na adresu e-pošte certifikati-fiskalizacija@fina.hr.

Letak sa svim potrebnim informacijama za izdavanje novog certifikata možete preuzeti ovdje.

Više informacija o izdavanju certifikata za fiskalizaciju možete pronaći na ovim stranicama.

Obavijest o izmjenama u servisu izdavanja elektroničkih vremenskih žigova

14. srpnja 2017. - U cilju obveznog usklađivanja Fine kao kvalificiranog pružatelja usluga povjerenja s Uredbom (EU) br. 910/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. srpnja 2014. o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu i stavljanju izvan snage Direktive 1999/93/EZ (u daljnjem tekstu: eIDAS uredba), Fina će do kraja kolovoza ili najkasnije do 4. rujna 2017. godine započeti s izdavanjem elektroničkih vremenskih žigova prema profilima za kvalificirane elektroničke pečate.

Novi servis za izdavanje kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova - Fina QTSA 2017 zamijenit će dosadašnji servis naprednih vremenskih žigova Fina QTSA 2015 te će biti sukladan s eIDAS uredbom i podržavat će zahtjeve klijentskih aplikacija za izdavanje elektroničkih vremenskih žigova sukladno normi ETSI EN 319 422 i preporuci IETF RFC 3161. Algoritam SHA-1 neće biti podržan u Fina QTSA 2017 servisu.

Dokumentacija Fininih sustava za obavljanje usluga izdavanja kvalificiranih vremenskih žigova nalazi se ovdje.

Kako bi e-servisi i korisničke aplikacije bili spremni za rad s novim profilima elektroničkih vremenskih žigova u produkciji, Fina će prije prelaska na produkcijski Fina QTSA 2017 servis, za potrebe testiranja postojeći Fina Demo TSA 2014 servis izdavanja naprednih vremenskih žigova 17. srpnja 2017. godine zamijeniti novim servisom za izdavanje Demo kvalificiranih elektroničkih vremenskih žigova - Fina Demo QTSA 2017, koji će Demo vremenske žigove potpisivati s novim profilom i certifikatom, tehnološki sukladnom profilu odgovora i certifikata za potpis odgovora budućeg Fina QTSA 2017 servisa. Postojeći Fina Demo TSA 2014 servis bit će ugašen 17. srpnja 2017. godine, neposredno prije uspostave Fina Demo QTSA 2017 servisa.

Demo vremenski žigovi smiju se koristiti isključivo u svrhe testiranja i provjere ispravnosti informatičkih rješenja. Uporaba Demo vremenskih žigova smije rezultirati pouzdanjem u podatke i/ili elektroničke potpise na koje se Demo vremenski žigovi odnose za primjene isključivo u testnoj ili prezentacijskoj okolini.

Profil odgovora budućeg Fina Demo QTSA 2017 servisa dan je u tablici u nastavku:

PoljeVrijednosti za kvalificirani elektronički vremenski žig kojeg izdaje Fina Demo QTSA 2017 servis
VersionV1, vrijednost=“1“
Policy OIDFina OID: 1.3.124.1104.3.33.1.1.0.
messageImprint

Podržani hash algoritmi:

- hashAlgorithm: sha-256 (OID: 2.16.840.1.101.3.4.2.1)

serialNumberCijeli broj
genTimeUTC vrijeme
accuracy1 s
NonceCijeli broj
signatureAlgorithmsha256WithRSAEncryption (OID: 1.2.840.113549.1.1.11)


Svojstva novog certifikata za potpis odgovora servisa Fina Demo QTSA 2017:

Valjanost certifikata: 4 godine

Valjanost privatnog ključa certifikata: 1. godina

 • Subject polje certifikata:
 • commonName (CN): Fina Demo QTSA 2017 <redni broj certifikata>
 • organizationIdentifier: VATHR-85821130368
 • certificatePolicies: policyIdentifier: 1.3.124.1104.5.32.52
 • policyQualifiers:

Ekstenzija qcStatements certifikata:

 • esi4-qcStatement-1 (kvalificirani certifikat)
 • esi4-qcStatement-5
 • esi4-qcStatement-6 - id-etsi-qcs-QcType 2 (certifikat za e-pečat)

Certifikat za potpis odgovora servisa Fina Demo QTSA 2017 će se redovno izdavati svake godine te će se pripadajućim privatnim ključem godinu dana potpisivati elektronički vremenski žigovi. Nakon toga će se generirati novi par ključeva i izdati novi certifikat. Novim će se privatnim ključem potpisivati elektronički vremenski žigovi u narednoj godini dana. Svaki certifikat će vrijediti četiri godine.

Za sve dodatne informacije molimo vas da nas kontaktirate na e-mail adresu: info.pki@fina.hr.

Početak izdavanja novih profila produkcijskih certifikata usklađenih s eIDAS uredbom

23. lipnja 2017. - Sukladno najavama o uvođenju i prijelazu na nove profile certifikata usklađene s eIDAS uredbom te obavijestima od 2. i 9. veljače 2017. godine, obavještavaju se korisnici da će Fina započeti s izdavanjem novih profila produkcijskih certifikata i kvalificiranih vremenskih žigova dana 4. rujna 2017. godine.

Svi produkcijski certifikati izdani nakon tog datuma imat će novi profil certifikata.

Pozivamo sve vlasnike informatičkih rješenja/sustava koji koriste Finine digitalne certifikate na pravovremeno testiranje i prilagodbu postojećih rješenja. Za potrebne testiranja možete zatražiti Demo certifikate.

Početak izdavanja produkcijskih certifikata s duljim serijskim brojem

19. svibnja 2017. - Sukladno najavama o uvođenju i prijelazu na nove profile certifikata usklađene s eIDAS uredbom te obavijesti od 2. i 9. veljače 2017. godine, obavještavaju se korisnici da će Fina, od 23. svibnja 2017. godine u 7:00 sati, započeti s izdavanjem svih certifikata s postojećim profilom, ali povećanom duljinom serijskog broja.

Svi produkcijski certifikati izdani nakon tog datuma imat će dulji serijski broj.

Serijski broj certifikata čija se duljina mijenja nalazi se u polju serialNumber (polje X.509 serialNumber, CertificateSerialNumber). Polje serialNumber je polje koje sadrži broj koji jedinstveno identificira pojedini certifikat te nije sastavni dio polja Subject. Sadašnja duljina serijskog broja je fiksna i iznosi 4 okteta, a novi serijski broj imat će varijabilnu duljinu od 16 do 17 okteta.

Izmjene u načinu rada sa SSL certifikatima u internet pregledniku Google Chrome

21. travnja 2017. - Obavještavamo korisnike da je nedavno izdana nadopuna za internet preglednik Google Chrome (verzija 58.0), kojom su uvedene neke izmjene u načinu rada sa SSL certifikatima, zbog kojih bi se pojedinim korisnicima servisa koji koriste navedene preglednike mogao blokirati pristup poslužitelju.

Rješavanje problema zbog nastalih izmjena je u tijeku te se mole korisnici čiji sustav/servis koristi Finine SSL certifikate i kojima se pojavi navedeni problem na web poslužiteljima, da se jave u Finu radi reizdavanja certifikata.

Dok se rješenje ne ostvari na strani sustava/servisa, krajnji korisnici web poslužitelja koji koriste FINA SSL certifikate mogu pristupiti alternativnim Internet preglednicima (Internet Explorer).

Vlasnici sustava/servisa se radi reizdavanja certifikata mogu javiti na e-mail adresu e-poslovanje@fina.hr.

Obavijest za obveznike fiskalizacije

24. ožujka 2017. - Obavještavamo obveznike fiskalizacije/vlasnike informatičkih rješenja/sustava, da je Fina u razdoblju od 25. ožujka 2014. godine do 21. rujna 2015. godine izdavala Demo certifikate za fiskalizaciju (Demo 2014) s povećanom duljinom serijskog broja, jednake povećanoj duljini serijskog broja Demo certifikata za fiskalizaciju koji se izdaju od 15. ožujka 2017. godine.

Preporuka je da obveznici fiskalizacije/vlasnici informatičkih rješenja/sustava, koji su zatražili Demo certifikat za fiskalizaciju u spomenutom razdoblju, izvrše provjeru duljine serijskog broja prije zahtijevanja Demo certifikata za fiskalizaciju, sukladno obavijesti od 15. ožujka 2017. godine. Demo certifikati za fiskalizaciju, koje Fina izdaje od 15. ožujka 2017. godine, u polju serialNumber sadrže 16 do 17 okteta, odnosno 32 do 34 znamenke.

Ukoliko obveznici provjerom utvrde da ranije zatražen Demo certifikat za fiskalizaciju sadrži spomenutu duljinu serijskog broja, u Fini nije potrebno zatražiti izdavanje novog Demo certifikata za fiskalizaciju, obzirom da već imate Demo certifikat za fiskalizaciju s produljenim serijskim brojem.

Obavijest o promjeni duljine serijskog broja u certifikatima za fiskalizaciju

6. ožujka 2017. - Obavještavamo obveznike fiskalizacije da će Fina u cilju obveznog usklađivanja s Uredbom (EU) br. 910/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. srpnja 2014. o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu i stavljanju izvan snage Direktive 1999/93/EZ (u daljnjem tekstu: eIDAS uredba) započeti s izdavanjem korisničkih (klijentskih) FISKAL digitalnih certifikata s povećanom duljinom serijskog broja (polje X.509 serialNumber, CertificateSerialNumber) s postojećih 4 na 16 do 17 okteta.

Ovo polje serialNumber je polje koje jedinstveno identificira pojedini certifikat te nije sastavni dio polja Subject. Sadašnja duljina serijskog broja je fiksna i iznosi 4 okteta, a novi serijski broj imat će varijabilnu duljinu od 16 do 17 okteta. Razlog prijelaza na veću duljinu serijskog broja je povećanje sigurnosti certifikata.

Profilu korisničkog (klijentskog) FISKAL certifikata će se promijeniti samo duljina serijskog broja, a svi ostali dijelovi profila certifikata ostat će neizmijenjeni u odnosu na sadašnji profil.

Postojeće korisničke FISKAL certifikate obveznici fiskalizacije neće trebati mijenjati sve do pred istek njihova važenja, a novim će se obveznicima fiskalizacije izdavati FISKAL certifikati s duljim serijskim brojem.

Planirani početak izdavanja klijentskih FISKAL certifikata s duljim serijskim brojem je polovica travnja 2017., a najkasnije do 30. lipnja 2017., ovisno o prethodno dobivenim rezultatima testiranja s Demo certifikatima i eventualnim potrebama za prilagodbe softvera.

Kako bismo vlasnicima informatičkih rješenja/sustava koji koriste Finine korisničke FISKAL certifikate olakšali testiranje i eventualnu prilagodbu postojećih rješenja, Fina će od 15. ožujka 2017. započeti s izdavanjem Demo FISKAL certifikata s većom duljinom serijskog broja.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte nas na e-mail adresu:
certifikati-fiskalizacija@fina.hr.

Početak izdavanja demo certifikata s duljim serijskim brojem

2. ožujka 2017. - Sukladno obavijesti o uvođenju i prijelazu na nove profile certifikata usklađene s eIDAS uredbom, od 2. i 9. veljače, obavještavaju se korisnici da će Fina Demo sustav od 15. ožujka 2017. godine sve Demo certifikate izdavati s duljim serijskim brojem certifikata. Time se stvaraju preduvjeti za izdavanje Demo certifikata za testiranje, koji će po svojim karakteristikama odgovarati budućim produkcijskim certifikatima usklađenim s Uredbom (EU) br. 910/2014 Europskog parlamenta i Vijeća, od 23. srpnja 2014. godine, o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu i stavljanju izvan snage Direktive 1999/93/EZ (eIDAS uredba).

Nakon 15. ožujka 2017. godine Demo sustav će i dalje izdavati certifikate prema postojećim profilima, ali će ujedno izdavati i certifikate za testiranje koji po karakteristikama odgovaraju profilima sukladnim eIDAS uredbi. Svi Demo certifikati izdani nakon tog datuma imat će dulji serijski broj.

Serijski broj certifikata čija se duljina mijenja nalazi se u polju serialNumber (polje X.509 serialNumber, CertificateSerialNumber). Polje serialNumber je polje koje koje sadrži broj koji jedinstveno identificira pojedini certifikat te nije sastavni dio polja Subject. Sadašnja duljina serijskog broja je fiksna i iznosi 4 okteta, a novi serijski broj imat će varijabilnu duljinu od 16 do 17 okteta.

Obavijest o uvođenju i prijelazu na nove profile certifikata usklađene s eIDAS uredbom

9. veljače 2017. - U cilju obveznog usklađivanja Fine kao kvalificiranog pružatelja usluga povjerenja s Uredbom (EU) br. 910/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. srpnja 2014. o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu i stavljanju izvan snage Direktive 1999/93/EZ (u daljnjem tekstu: eIDAS uredba) Fina će započeti s izdavanjem svih korisničkih digitalnih certifikata s povećanom duljinom serijskog broja (polje X.509 serialNumber, CertificateSerialNumber) s postojećih 4 na 16 do 17 okteta, te započeti s izdavanjem korisničkih certifikata prema novim profilima.

Novi profili korisničkih certifikata će se u odnosu na postojeće certifikate razlikovati u sljedećem:

 • Veća duljina serijskog broja certifikata (polje X.509 serialNumber, CertificateSerialNumber) koja se s postojećih 4 povećava na 16 do 17 okteta
 • U Distinguished Name polja Subject: - Dodavanje novih atributa u poslovnim i osobnim certifikatima za ime i za prezime fizičke osobe (givenName, surname (SN)).

- Dodavanje novog atributa za identifikator poslovnog subjekta (organizationIdentifier) u certifikatima za poslovne subjekte.

- Upisivanje punog registriranog skraćenog naziva u atribut organizationName (O) u certifikatima za poslovne subjekte. (Ukoliko skraćeni naziv nije registriran upisuje se puni registrirani naziv poslovnog subjekta.)

- Dodavanje atributa serialNumber za SSL (poslužiteljske) certifikate.

 • U ekstenziji certifikata certificatePolicies dodaju se novi OID-ovi i reference na CPS dokumente.
 • U ekstenziji qCStatements u kvalificiranim certifikatima mijenjaju se qcStatement izjave.
 • U ekstenziji KeyUsage za nekvalificirane certifikate ukida se atribut dataEncipherment za namjenu certifikata u enkripciji podataka. (Uporaba certifikata za enkripciju ključa će i dalje biti podržana jer će atribut keyEncipherment i dalje biti uključen.)
 • Uvodi se izdavanje novih kvalificiranih certifikata za elektroničke potpise na novim USB tokenima, odnosno novim smart karticama usklađenih sa zahtjevima za kvalificirana sredstva za izradu elektroničkih potpisa sukladno čl. 29. eIDAS uredbe (QSCD uređaj), a s ciljem omogućavanja izrade kvalificiranog elektroničkog potpisa prema eIDAS uredbi. (Napomena: Izdavanje i obnova kvalificiranih certifikata po novom profilu biti će i dalje omogućena na postojeće USB tokene, odnosno smart kartice. Takvim će se certifikatima moći izrađivati napredni elektronički potpisi zasnovani na kvalificiranom certifikatu u smislu eIDAS uredbe).


Planirani rokovi za uvođenje ovih promjena u produkciji:

 • Početak izdavanja svih korisničkih produkcijskih certifikata koji se izdaju po postojećim profilima, a s većom duljinom serijskog broja certifikata (polje X.509 serialNumber, CertificateSerialNumber) – u periodu od druge polovice travnja 2017., a najkasnije do 30. lipnja 2017., o čemu ćemo vas naknadno obavijestiti.
 • Početak izdavanja korisničkih produkcijskih certifikata koji će se izdavati po novim profilima: tijekom druge polovice lipnja 2017., a najkasnije 30. lipnja 2017. Napomena: s danom 30. lipnja 2017. godine Fina namjerava prestati s izdavanjem certifikata prema postojećim profilima.

Zbog najavljenih promjena, bit će potrebna detaljna provjera (testiranje) svih postojećih korisničkih informatičkih rješenja/sustava koji koriste Finine digitalne certifikate, a po potrebi i njihova prilagodba (usklađivanje) za rad s novim profilima certifikata.

Kako bismo vlasnicima informatičkih rješenja/sustava koji koriste Finine digitalne certifikate olakšali testiranje i prilagodbu postojećih rješenja Fina će omogućiti izdavanje Demo certifikata s većom duljinom serijskog broja i s novim profilima. Početak izdavanja produkcijskih digitalnih certifikata s povećanom duljinom serijskog broja (druga polovica travnja 2017., najkasnije do 30. lipnja 2017.) ovisit će o prethodno dobivenim rezultatima testiranja s Demo certifikatima.

Planirani rok za početak izdavanja svih Demo certifikata s duljim serijskim brojem i certifikata prema novim profilima (usklađenim s eIDAS uredbom): u periodu od početka ožujka 2017., a najkasnije do 15. ožujka 2017.

Popis i opis novih profila produkcijskih certifikata nalazi se u dokumentu u nastavku:

Profili certifikata usklađeni s Uredbom (EU) br. 910/2014 (eIDAS).

Također, početkom izdavanja korisničkih produkcijskih certifikata po novim profilima uvode se sljedeće nove usluge usklađene s eIDAS uredbom:

 • Izdavanje certifikata za kvalificirane i napredne elektroničke pečate za pravne osobe.
 • Servis udaljenog elektroničkog potpisivanja i pečatiranja (elektroničko potpisivanje i pečatiranje "u oblaku") sa zasebnim novim profilima kvalificiranih certifikata.

Za sve dodatne informacije molimo vas da nas kontaktirate na e-mail adresu: info.pki@fina.hr.

Obavijest za obveznike fiskalizacije - oporavak Fiskalcis certifikata Porezne uprave

11. studenoga 2016. - Obavještavaju se korisnici da je zbog iznenadnih tehničkih poteškoća Porezna uprava danas zatražila oporavak Fiskalcis certifikata te je danas izdan novi Fiskalceis certifikat.

Izdavanjem novog certifikata, certifikat izdan 4. listopada 2016. prestao je važiti.

Javni ključ novog Fiskalcis certifikata "fiskalcis" možete pronaći na pretraživaču certifikata.

U pretraživač "NOVI RDC 2015 CERTIFIKATI (SHA-256) - certifikati izdani od 07.12.2015." potrebno je upisati *fiskalcis* i kao rezultat se dobivaju dva certifikata. Potrebno je obratiti pažnju na datum važenja certifikata, kako bi se preuzeo ispravni novi certifikat.

Kako bismo vam olakšali postupak preuzimanja, novi je certifikat dostupan za preuzimanje i na stranicama Porezne uprave.

Detalji vezani uz uporabu certifikata objavljeni su na stranicama Porezne uprave.

Obavijest o izmjeni dokumentacije za ugovaranje usluga certificiranja

13. listopada 2016. - Obavještavaju se korisnici da je slijedom promjene osobe ovlaštene za zastupanje Fine došlo do promjene u Ugovoru o obavljanju usluga certificiranja. Novi obrasci Ugovora objavljeni su na ovim web stranicama.

Napominjemo da se stare verzije Ugovora više ne zaprimaju.

U slučaju da vam se otvara stara verzija ugovora na kojoj je u potpisu bivša predsjednica Uprave gđa. Anđelka Buneta, potrebno je očistiti Cache Internet preglednika na vašem računalu. U nastavku možete pronaći uputu za čišćenje Cache Internet Explorera.

Uputa za čišćenje Cache Internet Explorera

Obavijest za obveznike fiskalizacije - obnova fiskalcis certifikata Porezne uprave

5. listopada 2016. - Slijedom obavijesti Porezne uprave o dostupnosti aplikacijskog certifikata fiskalcis koji se koristi u produkcijskoj okolini u sustavu fiskalizacije, obavještavamo korisnike na koji način mogu pronaći obnovljeni certifikat te preuzeti javni ključ certifikata.

Javni ključ aplikacijskog certifikata za fiskalizaciju Porezne Uprave "fiskalcis" možete pronaći na pretraživaču certifikata.

U pretraživač "NOVI RDC 2015 CERTIFIKATI (SHA-256) – certifikati izdani od 07.12.2015." potrebno je upisati *fiskalcis* .

S obzirom na to da se radi o novom profilu certifikata, ako prethodno niste, potrebno je preuzeti i dva nova FINA CA potpisna certifikata i smjestiti ih u „truststore“ kojeg aplikacija/sustav koristi. Radi se o certifikatima FINA DIGITALNI CERTIFIKATI (SHA-256) – izdani od 07.12.2015.

Detalji vezani za upotrebu certifikata opisani su u dokumentu Fiskalizacija - Tehnička specifikacija za korisnike_v1.4., koja je objavljena na internetskim stranicama Porezne uprave.

Sve informacije o datumu primjene obnovljenog certifikata objavljene su također na internetskim stranicama Porezne uprave.

Molimo obveznike fiskalizacije (krajnje korisnike) da se obrate korisničkoj podršci proizvođača softvera radi nadogradnje blagajničkog sustava novim javnim ključem certifikata Porezne uprave.

Obavijest za obveznike fiskalizacije - obnova poslužiteljskog certifikata Porezne uprave

10. lipnja 2016. - Slijedom obavijesti Porezne uprave o obnovi poslužiteljskog certifikata cis.porezna-uprava.hr, koji se koristi u produkcijskoj okolini u sustavu fiskalizacije od 13.06.2016.godine, obavještavamo korisnike na koji način mogu pronaći obnovljeni certifikat te preuzeti javni ključ certifikata.

Javni ključ poslužiteljskog certifikata za fiskalizaciju Porezne Uprave "cis.porezna-uprava.hr" možete pronaći na pretraživaču certifikata.

U pretraživač "NOVI RDC 2015 CERTIFIKATI (SHA-256) – certifikati izdani od 07.12.2015." potrebno je upisati *cis.porezna-uprava.hr*

Obzirom da se radi o novom profilu certifikata, potrebno je preuzeti i dva nova FINA CA potpisna certifikata i smjestiti ih u „truststore“ kojeg aplikacija/sustav koristi. Radi se o certifikatima FINA DIGITALNI CERTIFIKATI (SHA-256) – izdani od 07.12.2015..

Detalji vezani za upotrebu certifikata opisani su u dokumentu Fiskalizacija - Tehnička specifikacija za korisnike_v1.3., koja je objavljena na internetskim stranicama Porezne uprave.

Molimo obveznike fiskalizacije (krajnje korisnike) da se obrate korisničkoj podršci proizvođača softvera radi nadogradnje blagajničkog sustava novim javnim ključem certifikata Porezne uprave.

Demo poslužiteljski certifikat koji je obnovljen 07.06.2016. možete preuzeti na pretraživaču Demo certifikata.

Obavijest za obveznike fiskalizacije

10. prosinca 2015. - Obavještavaju se korisnici da već preuzete certifikate za fiskalizaciju koji su izdani do 06.12.2015. nije moguće ponovno preuzeti.

Ako certifikat imate pohranjene na računalu ili nekom drugom mediju, isti možete kopirati.

Ako nemate pohranjen certifikat te ako je od izdavanja certifikata prošlo manje od godinu dana, moguće je napraviti Oporavak certifikata. Oporavak certifikata podrazumijeva opoziv certifikata te izdavanje novog s istim aktivacijskim kodovima. Oporavak certifikata vrši se na temelju Zahtjeva za opoziv, suspenziju, reaktivaciju ili oporavak certifikata.

Potpisan i Ovjeren Zahtjev za Oporavak radi nemogućnosti ponovnog preuzimanja možete dostaviti na sljedeće načine:

skeniran putem e-maila na adresu: certifikati-fiskalizacija@fina.hr,
putem telefaksa na broj 01/ 6127 021 ili
osobno u neki od registracijskih ureda Fine.
U razlog podnošenja zahtjeva potrebno je označiti opciju Ostalo te kao razlog navesti "Nemogućnost ponovnog preuzimanja".

Zahtjev za oporavak certifikata mora potpisati osoba ovlaštena za zastupanje poslovnog certifikata. Ukoliko je podnositelj Zahtjeva skrbnik certifikata, Zahtjev uz potpis osobe ovlaštene za zastupanje poslovnog subjekta treba biti potpisan i od strane skrbnika certifikata. Uz zahtjev je potrebno priložiti presliku osobne iskaznice podnositelja zahtjeva.

Iznos naknade za oporavak certifikata možete pronaći ovdje. Naknada za oporavak certifikata ne plaća se unaprijed već na temelju naknadno izdanog računa Fine.

Oporavak certifikata moguće je napraviti samo unutar prve godine od izdavanja certifikata. Nakon isteka prve godine od izdavanja certifikata, korisnici koji su certifikat preuzeli do 06.12.2015., neće više moći zatražiti oporavak certifikata već izdavanje novog certifikata, uz plaćanje naknade za izdavanje certifikata u punom iznosu.

Promjene u Fininim produkcijskim certifikatima

17. studenoga 2015. - U cilju povećanja sigurnosti i povjerenja u izdane certifikate i vremenske žigove koje Fina izdaje te posljedično povećanja sigurnosti i povjerenja u napredni elektronički potpis, autentifikaciju i druge primjene certifikata i vremenskih žigova, izvršene su promjene na sustavima za izdavanje digitalnih certifikata i vremenskih žigova.

Sukladno obvezama zakonske regulative o elektroničkom potpisu te pripadnim obvezujućim međunarodnim normizacijskim dokumentima, Fina će od 7. prosinca 2015. godine započeti s izdavanjem digitalnih certifikata prema novim, izmijenjenim profilima. Promjene u Fininim produkcijskim certifikatima odnose se na uspostavu dvorazinske arhitekture certifikacijskih tijela (CA-ova) i uvođenje korijenskog (root) produkcijskog CA, korištenje sigurnijih kriptografskih algoritama i duljih kriptografskih ključeva te uspostavu nove usluge za provjeru statusa certifikata. Također, u sklopu navedenih promjena uspostavit će se i servis kvalificiranog vremenskog žiga.

Zbog najavljenih promjena, bit će potrebna detaljna provjera (testiranje) svih postojećih korisničkih informatičkih rješenja/sustava koji koriste Finine digitalne certifikate i vremenske žigove, a po potrebi i njihova prilagodba (usklađivanje) za rad s novim, izmijenjenim certifikatima i vremenskim žigovima. Informatička rješenja/sustavi koji koriste Finine digitalne certifikate trebali bi dvije godine (za certifikate srednje razine sigurnosti), odnosno 5 godina (za certifikate standardne razine sigurnosti) od početka izdavanja digitalnih certifikata prema novim profilima istodobno prihvaćati certifikate sa starim i novim profilom certifikata.

Kako bi vlasnicima informatičkih rješenja/sustava koji koriste Finine digitalne certifikate i vremenske žigove olakšala testiranje i prilagodbu postojećih rješenja Fina je, pored postojeće Demo okoline koja će i dalje nastaviti s radom, uspostavila i novu Demo okolinu pod nazivom Fina Demo 2014 okolina.

Postojeća Demo okolina izdaje certifikate koji su jednake strukture kao i postojeći produkcijski certifikati, a nova Demo okolina izdaje certifikate i vremenske žigove koji su jednake strukture kao i certifikati i vremenski žigovi koje će Fina početi izdavati 7. prosinca 2015. godine.

Sukladno navedenom, trenutno su u funkciji dvije zasebne Demo okoline te se može zatražiti izdavanje Demo certifikata prema postojećim profilima produkcijskih certifikata i prema novim profilima koje će Fina početi izdavati 7. prosinca 2015. godine.

Sve informacije vezane uz izdavanje certifikata u pojedinoj Demo okolini možete pronaći ovdje.

Detaljan tehnički opis navedenih promjena možete pronaći u dokumentu u nastavku:

 

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu e-pošte: info.pki@fina.hr.

Ukidanje podrške za Google Chrome - nemogućnost rada sa Java sadržajima

Prema informacijama koje su objavljene na stranici The Chromium Projects i Java, ukida se podrška za NPAPI (Netscape Plugin Application Programming Interface) u Google Chrome pregledniku čime će se onemogućiti rad s Java sadržajima za verzije 42.x i više.

Ove će promjene utjecati na mogućnost korištenja Google Chrome preglednika za CMS - Portal za preuzimanje i obnovu digitalnih certifikata te na sljedeće Finine servise: e-plaćanje, RGFI, Web e-Potpis, e-Tvrtka, e-Dražba, infoBIZ, e-Regos, e-Blokade i JRR.

NPAPI je trenutno moguće uključiti u samom pregledniku, međutim, od 01.09.2015. podrška će biti u potpunosti onemogućena što znači da se navedenim servisima neće moći pristupiti putem preglednika Google Chrome.

Prema preporukama Jave potrebno je koristiti druge internetske preglednike.

Detaljne informacije o navedenim promjenama možete preuzeti na sljedećim linkovima:

The Chromium Projects: https://www.chromium.org/developers/npapi-deprecation

Java: https://java.com/en/download/faq/chrome.xml

Obavijest za obveznike fiskalizacije - novi profil certifikata

16. veljače 2015. - U 4. kvartalu 2015. godine Fina će započeti s izdavanjem certifikata prema novom, promijenjenom profilu. Ove je promjene Fina dužna provesti sukladno obvezama zakonske regulative o elektroničkom potpisu te pripadnim obvezujućim međunarodnim normizacijskim dokumentima.

Za potrebe testiranja i prilagodbe postojećih rješenja, Fina je uspostavila novu Demo okolinu pod nazivom Fina Demo 2014 okolina. Nova Demo okolina izdaje certifikate koji su jednake strukture kao i certifikati koje će Fina početi izdavati u 4. kvartalu 2015. godine. Trenutno su u funkciji dvije zasebne Demo okoline te se može zatražiti izdavanje Demo certifikata prema postojećim profilima produkcijskih certifikata i prema novim profilima koje će Fina početi izdavati u 4. kvartalu 2015. godine.

Važno je napomenuti da obveznici fiskalizacije koji će od dana početka izdavanja certifikata s novim profilom imati važeće digitalne certifikate za fiskalizaciju izdane prema postojećem profilu, neće trebati zbog ovih promjena tražiti izdavanje novih certifikata, niti će trebati zahtijevati opoziv postojećih certifikata te će svoje važeće certifikate moći i dalje koristiti do njihova isteka. Iznimno, ako od dana početka izdavanja certifikata s novim profilom neka od informacija sadržana u certifikatu postane netočna te zbog toga bude potrebna izmjena podatka u certifikatu (promjena podataka u certifikatu, oporavak certifikata i sl.) postojeći certifikat će biti opozvan te će obvezniku biti izdan novi certifikat s novim profilom.

Obzirom da se aplikacijski certifikati za fiskalizaciju izdaju na period od 5 godina, blagajnička rješenja koja koriste Finine certifikate za fiskalizaciju trebaju biti prilagođena na način da 5 godina od početka izdavanja digitalnih certifikata prema novim profilima, istodobno prihvaćaju certifikate sa starim i novim profilom.

Kako bi se najavljene promjene provele na vrijeme, bit će potrebno testiranje postojećih blagajničkih rješenja za fiskalne blagajne za rad s novim, izmijenjenim certifikatima.

Na ovim stranicama možete preuzeti zahtjev za izdavanje Fina Demo 2014 certifikata kako biste pravovremeno testirali svoje rješenje.

Detaljne informacije vezane za promjenu profila certifikata možete pronaći ovdje.

Obavijest za obveznike fiskalizacije - obnova Fiskalcis certifikata Porezne uprave

20. studenoga 2014. - Slijedom obavijesti Porezne uprave o isteku valjanosti aplikativnog certifikata fiskalcis koji se koristi u produkcijskoj okolini u sustavu fiskalizacije, obavještavamo korisnike na koji način mogu pronaći obnovljeni certifikat te preuzeti javni ključ certifikata.

Javni ključ aplikativnog certifikata za fiskalizaciju Porezne Uprave "fiskalcis" možete pronaći na pretraživaču certifikata.

U pretraživač je potrebno upisati *fiskalcis* i kao rezultat se dobivaju dva certifikata. Potrebno je obratiti pažnju na datum važenja certifikata, kako bi se preuzeo ispravni novi certifikat.

Detalji vezani za upotrebu certifikata opisani su u dokumentu Fiskalizacija - Tehnička specifikacija za korisnike_v1.2. koja je objavljena na internetskim stranicama Porezne uprave.

Molimo obveznike fiskalizacije (krajnje korisnike) da se obrate korisničkoj podršci proizvođača softvera radi nadogradnje blagajničkog sustava novim javnim ključem certifikata Porezne uprave.

Promjene u Fininim produkcijskim certifikatima

5. rujna 2014. - Sukladno obvezama zakonske regulative o elektroničkom potpisu te pripadnim obvezujućim međunarodnim normizacijskim dokumentima, Fina će u 4. kvartalu 2015. godine započeti s izdavanjem digitalnih certifikata prema novim, izmijenjenim profilima. Promjene u Fininim produkcijskim certifikatima odnose se na uspostavu dvorazinske arhitekture certifikacijskih tijela (CA-ova) i uvođenje korijenskog (root) produkcijskog CA, korištenje sigurnijih kriptografskih algoritama i duljih kriptografskih ključeva te uspostavu nove usluge za provjeru statusa certifikata. Također, u sklopu navedenih promjena uspostavit će se i servis kvalificiranog vremenskog žiga.

Cilj navedenih promjena je zadržavanje i povećanje sigurnosti i povjerenja u certifikate, napredni elektronički potpis, autentifikaciju i druge primjene zasnovane na Fininim digitalnim certifikatima i vremenskom žigovima.

Sukladno najavljenim promjenama, bit će potrebna detaljna provjera (testiranje) svih postojećih korisničkih informatičkih rješenja/sustava koji koriste Finine digitalne certifikate i vremenske žigove, a po potrebi i njihova prilagodba (usklađivanje) za rad s novim, izmijenjenim certifikatima i vremenskim žigovima. Informatička rješenja/sustavi koji koriste Finine digitalne certifikate trebali bi dvije godine (za certifikate srednje razine sigurnosti), odnosno 5 godina (za certifikate standardne razine sigurnosti) od početka izdavanja digitalnih certifikata prema novim profilima istodobno prihvaćati certifikate sa starim i novim profilom certifikata.

Kako bi vlasnicima informatičkih rješenja/sustava koji koriste Finine digitalne certifikate i vremenske žigove olakšala testiranje i prilagodbu postojećih rješenja Fina je, pored postojeće Demo okoline koja će i dalje nastaviti s radom, uspostavila i novu Demo okolinu pod nazivom Fina Demo 2014 okolina.

Postojeća Demo okolina izdaje certifikate koji su jednake strukture kao i postojeći produkcijski certifikati, a nova Demo okolina izdaje certifikate i vremenske žigove koji su jednake strukture kao i certifikati i vremenski žigovi koje će Fina početi izdavati u 4. kvartalu 2015. godine.

Sukladno navedenom, trenutno su u funkciji dvije zasebne Demo okoline te se može zatražiti izdavanje Demo certifikata prema postojećim profilima produkcijskih certifikata i prema novim profilima koje će Fina početi izdavati u 4. kvartalu 2015. godine.

Detaljan tehnički opis navedenih promjena možete pronaći u dokumentu u nastavku:

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu e-pošte: info.pki@fina.hr.

Važnost pridržavanja sigurnosnih pravila prilikom korištenja digitalnih certifikata

1. travnja 2014. - S obzirom na to da se Finini digitalni certifikati koji su izdani na kripto uređajima koriste za pristup i rad na servisima poput internetskog bankarstva i sličnim e-servisima, Fina upozorava korisnike o važnosti pridržavanja sigurnosnih pravila prilikom korištenja digitalnih certifikata.

Pridržavanjem sigurnosnih pravila uporabe certifikata na kripto uređajima omogućuje se sigurno korištenje navedenih servisa.

Naime, kripto uređaj s certifikatima kojega korisnik koristi prilikom pristupa servisima, osigurava zaštitu korisničkih privatnih ključeva koji se nalaze u sigurnosnom čipu uređaja. Privatni ključevi se nikad ne mogu naći izvan sigurnosnog čipa (generirani su u samom čipu i ne mogu se s njega pročitati), što uvelike povećava razinu sigurnosti korištenja tog uređaja s certifikatima. Međutim, ukoliko se korisnik ne pridržava sigurnosnih pravila, zlouporaba digitalnih certifikata je moguća.

Kako ne bi došlo do zlouporabe digitalnih certifikata, molimo korisnike da se pridržavaju sljedećih sigurnosnih pravila:

 • nakon korištenja servisa ili aplikacije izvaditi kripto uređaj iz računala ili čitača kartica,
 • kripto uređaj uvijek spremati na sigurno mjesto,
 • PIN nikada ne spremati zajedno s uređajem te da ga ne odavati drugim osobama.

U slučaju sumnje na zlouporabu digitalnih certifikata, isto je potrebno prijaviti Fini ili banci u kojoj su zatraženi Finini certifikati, kako bi se poduzele mjere za opoziv certifikata.

Upute za rješenje problema uzrokovanih instalacijom Jave 7u45

31. listopada 2013. - Korisnici koji imaju instaliranu verziju Jave 7u45 te iz tog razloga imaju problem pojavljivanja poruke o Java nepovjerenju u izdavatelja SSL certifikata, za rješenje problema mogu koristiti sljedeće upute:

Promjena profila Fina RDC certifikata - uvođenje OIB-a u certifikate

7. studenoga 2011. - Fina će od 11.03.2013. godine započeti s izdavanjem digitalnih certifikata prema novom, promijenjenom profilu. Promjena profila certifikata podrazumijeva uvođenje OIB-a osobe, odnosno OIB-a poslovnog subjekta u certifikate.

Kako bi korisnici koji digitalne certifikate dobivaju prema novom profilu mogli nesmetano koristiti e-servise kojima se pristupa putem Fininih digitalnih certifikata, vlasnici servisa trebaju napraviti određene prilagodbe svojih sustava, odnosno, sustavi koji koriste Finine digitalne certifikate trebali bi u naredne dvije godine prihvaćati certifikate sa starim i novim profilom.

Detaljan opis profila FINA RDC certifikata s opisom promjena možete pronaći u dokumentu u nastavku:

Uvođenje OIB-a u certifikate - opis promjena u profilima certifikata

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu e-pošte: info.rdc@fina.hr.

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.